loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПРИЧИНИ ЗА БОЛКИ В КОРЕМА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Храносмилатена система

 

 

 

Най-лесният начин да разберете дали имате язва на стомаха или на дванадесетопръстника е да пийнете червено вино. Ако след консумацията усетите дискомфорт, защото не ви е понесло, отидете на консултация със специалист. Това съветва проф.Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология в столичната университетска болница "Св. Иван Рилски".
Именно язвената болест е едно от заболяванията, които се обострят с настъпването на есента и застигнатите от нея трябва да предприемат мерки. "Човешкият организъм има физиологични колебания. Те биват денонощни или сезонни, което вероятно е неговият механизъм да се приспособи към околната среда. С това се обясняват сезонни пикове на някои заболяванията като част от тях зависят от физиологичната ни нагласа, втори - от заобикалящите ни инфекции, но и от много други фактори", обясни проф. Матева.
Язвата ни

атакува с нови сили както през есента

така и през пролетта, когато казваме, че се наблюдава т.нар. активна язвена болест. А кръвоизливите, които тя причинява, предхождат обострянето , затова са най-чести през август и януари. Един-два месеца след тях пък хората по-често имат киселини и болки в стомаха.
Веднага възниква въпросът дали заради смяната на храненето именно през есента и пролетта се стига до обострянето на язвата. Проф. Матева отговори: "Така е при чревните заболявания, защото рязко преминаваме към хранене със зеленчуци. Но не само това е причината. В преходните сезони се наблюдават и отклонения в киселинността, но и в другите по-агресивни фактори, а всички те действат вкупом." 
Българите, които се чувстват абсолютно здрави и никога не са усещали дискомфорт или болка в горната половина на корема, не следва да полагат някакви усилия, за да се предпазят от опасности на настоящия сезон. Мерки обаче трябва да вземат тези, които са се оплаквали от подуване, повдигане на диафрагмата, от по-бързо засищане или пък са хапвали много малко, но се чувстват все едно са изяли цяла планина от ястия и усещат болка. "Характерно за язвената болест на дванадесетопръстника е, че болката се появява на гладно, нощем, а се успокоява от прием на храна - хляб или прясно мляко, или ако се приемат антиациди (лекарствата, потискащи киселинността на стомаха)", посочи специалистката от "Св. Иван Рилски". Типичното за стомашната язва пък е, че при нея има ранна болка, още по средата на храненето или веднага след като човек се е нахранил. Затова най-често той спира да се храни и отслабва. Пациентите с язва на дванадесетопръстника пък напълняват, защото, както казахме, ядат повече, за да се спасят от болките.
Какво да направят хората, които имат някои от изброените по-горе оплаквания?
"Първо трябва да знаят, че основната причина за язва или гастрит (б.р. - възпаление на стомашната лигавица) е инфекцията с бактерията хеликобактер пилори. Второ - някои язви се дължат на прием на нестероидни противовъзпалителни средства или на ацетилсалицилова киселина (т.нар. аспирин)", обясни проф. Матева. И продължи: "Ако в семейството си имате заболял от язва, дори и вие да нямате оплаквания, е хубаво да се изследвате за инфекция с хеликобактер пилори. Най-простият начин за това е кръвният тест, но не всичките му видове са достатъчно чувствителни, за да докажат дали някога сме се срещали с инфекцията." Това, което се открива в кръвта, е наличието на

антитела срещу хеликобактер пилори

Те обаче се "хващат" с теста за антитела от класа на имуноглобулините Г. Ако резултатите са положителни, тогава се налага лекарят да назначи друго неинвазивно изследване, например като ендоскопското - т.е. оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. Или да се направят други допълнителни като т.нар. фекален тест за хеликобактер пилори (по този начин се търси активната инфекция). У нас вече се прилага и дихателен тест. При него

се вдишва и издишва в една торбичка

и се преценява какво е състоянието на болния. 
"Много важно е, ако пациентът има каквито и да било оплаквания от стомашно-чревния тракт, да потърси лекар", заяви проф. Матева. А при по-сериозни проблеми като загуба на тегло, анемия, повръщане на кръв или силна постоянна болка, която не преминава за ден-два, задължително да отиде на гастроентеролог, защото заболяването най-вероятно е усложнено. 
"Ако човек има генетична предразположеност към развитие на язва, то отключващ фактор могат да бъдат някои храни и стресът. Но човек може да има оплаквания и без язва. Тогава е необходимо да прецени кои ястия го дразнят и да ги избягва", каза специалистката по гастроентерология. Някои пациенти с язва на дванадесетопръстника не понасят ориз, картофи или гореща храна, други могат да консумират картофи и от това болката им преминава, трети хапват дори лук и чесън, без това да ги дразни.
Не се учудвайте обаче, ако в ситуация на стрес започнете да кашляте, да ви боли коремът или дори да отидете до тоалетна по голяма нужда. Просто това е в резултат на напрежението. При други, пак заради стреса, се наблюдава запек или сърцебиене, което отново не е свързано с тежки органични заболявания. 
От изключително значение е хората с колит да отидат на лекар, защото между неговите симптоми и туморните новообразувания на дебелото черво понякога няма съществена разлика. Специалистът трябва да прецени дали да направи или не изследване, особено при пациентите над 55 г., които в никакъв случай

не бива да се самолекуват

дълго. Ако симптомите им не отшумят за един-един и половина месеца, трябва да потърсят лекар. А това, което сами могат да направят през този период, е да ядат по-често, да избягват дразнещите ги храни, да се разхождат, да се преборят със стреса, примерно като играят гимнастика или спортуват, да си намерят подходящата среда, която не ги дразни. "Често, когато правя презентации, обичам да включвам и една карикатура. На нея са изобразени две жени, които пият кафе. Едната казва -

откакто се разведох, вече не ме боли

коремът. Т.е. всичко, което може да бъде избегнато и е дразнител, да се премахне, а да вършим всичко, което би намалило стреса", съветва проф. Матева. 
Българите с гастрит пък могат да си купят лекарства, които намаляват киселинността на стомашната секреция и да ги пият при нужда за известен период от време. "За кратко могат да приемат и медикаменти, за които не е необходима рецепта - това са т.нар. инхибитори на протонната помпа (те блокират секрецията на стомаха), но и това самолечение не е добре да продължава до безкрай. Ако пациентът има оплаквания повече от 3 пъти седмично и повече от 3 пъти седмично пие лекарства, а този период продължава повече от 2-3 седмици, задължително да потърси лекарска помощ", заяви проф. Матева. "И не се притеснявайте! Всички описани дотук заболявания са лечими!", успокоява професорката.

ГЕРБ ни мъчи все по-често


Знаете ли, че:
- Кафето дразни стомаха на гладно, ако е много силно. Ако е с прясно мляко може и да не води до оплаквания, но това зависи от индивидуалната поносимост на съответния човек към млякото. Има хора с т.нар. лактазен дефицит и те просто не могат да изпият и глътка без оплаквания.
- Киселините могат да са в резултат на гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), която в последните години стана по-честа от язвата. Причината е, че хората са все по-пълни, поемат не добра храна на крак и особено в ситуация на стрес това увеличава риска киселина да се върне от стомаха към хранопровода.

 

 

 

trud.bg