loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

МЪХЕСТИТЕ ПЛОДОВЕ МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ АЛЕРГИЯ PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Алергични кожни заболявания

 

 

 

 

Възможно ли е да получим алергична реакция от праскови?

Повечето от нас с удоволствие си похапват кайсиите и прасковите, разказва д-р Георги Ценов, дерматолог, но малко знаят, че те могат да предизвикат алергична реакция.

Мъхестите плодове са едни от възможни причинители на алергия за летните месеци. Има ги в изобилие на пазара, но едва ли някой от нас ги свързва с евентуални кожни обриви по тялото си.

Д-р Георги Ценов ни напомня, че тези вкусни и красиви плодове могат да ни причинят и някои неприятности.

Кои плодове причисляваме към мъхестите?


 Праскови, кайсии, малините, къпините, ягоди  причисляваме към мъхестите плодове. Те  могат да предизвикат алергична реакция, разказва д-р Георги Ценов. Това не означава, че не трябва да ги консумирате, напротив, но имайте едно на ум, когато ги похапвате.

Какви са признаците при алергия?

Обриви, копривна треска, уртикария, оток на меките тъкани, това са основните симптоми, които могат да ни подскажат, че тялото ни се е разбунтувало.

Какво трябва да направим, ако сме консумирали подобни плодове и забележим обриви и червени петна по тялото. В тези случаи трябва да потърсим спешно лекар, защото кръвното може да падне и да се стигне до алергичен шок, предупреждава д-р Ценов.

Ако произхода на алергията е неясна, как да постъпим?

При неяснота към алергена, трябва да се излекува обрива и след това да се направи постепенно включване на „съмнителните” храни. Това става по етапно през 24 часа, съветва д-р Георги Ценов. Пациентите трябва да знаят, че има ранна реакция, до 20 минута към алергена и късна реакция, до 24 часа, затова внимателно трябва да се проследи реакцията на организма  към храната, която се консумира.

 

С дерматолога Д-р Георги Ценов може да се свържете на тел. 0898 52 14 93 или на адрес Кюстендил, ул. Яворов 6, кабинет 100, 8-16 часа.