loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ЧЕРВЕНИ ПЕТНА ПО КОЖАТА PDF Печат Е-поща
(2 votes, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Кожни болести
Описание на зачервяване по кожата
Зачервяването на кожата се дължи на кожното кръвоснабдяване. Кожата няма свои собствени артерии, а получава кръв от разклоненията на кръвоносните съдове в подлежащите й съседни области. От тях в кожата се образуват две мрежи от по-малки капилярни съдове: дълбока мрежа - на границата на съединителната тъкан (дермата) и подкожната мазнина, и повърхностна кръвоносна мрежа - в самата дерма, под нейните папили. От повърхността се отделят крайни капиляри, които завършват под епидермиса. Той няма свои собствени кръвоносни съдове.
Причини за зачервяване по кожата
Естественият розов цвят на кожата се обуславя от нормалното кръвоснабдяване на лицето. Когато се наруши кръвоснабдяването по една или друга причина, кожата променя своя цвят и става огненочервена (при възпаление, изгаряне и др.) или синкавочервена (при забавена и застойна кръвна циркулация) .  Краткотрайно, временно зачервяване получават много девойки и млади жени от силно вълнение, смущение, срам. Тези червени петна бързо изчезват и нямат особено козметично значение.
Зачервявания по кожата при физиологични промени
По-дълготрайни, но все пак изчезващи са петната по врата на жени преди и по време на критическата възраст, резултат на "топлите вълни", характерни за тази възраст.
Краткотрайни зачервявнаия по кожата
Сравнително краткотрайни зачервявания придружават редица кожни заболявания, предимно възпалителни, изгаряне, екзема и др. Особено неприятно зачервяване на кожата се получава при приемане на медикаменти (сулфонамиди, хинин и др.) и някои храни (яйца, колбаси, шоколад и др.), защото се придружава и със силен сърбеж.