loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

Псориазис PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Кожни болести

Описание на псориазис

Псориазисът е често срещащо се заболяване на кожата. Характеризира се със своеобразни червени възловидни и ясно ограничени люспещи се обриви по кожата. Заболяването засяга предимно лица в юношеска и средна възраст. Протича хронично при добро общо състояние. Проявява склонност към повторения.

Симптоми на псориазис

Основният обрив при псориазиса е плоското възелче, леко надигнато  над нивото на нормалната кожа, с червен цвят, покрито с множество сребристобели люспи. Възелчетата се сливат и растат. Болестта може да обхване цялото и кожата на окосмената част на главата. В някои случаи се засягат и ставите (предимно на пръстите, коленете и глезените) с оток и болка. Псориатичните обриви се локализират най-често по кожата на окосмената част на главата, лактите, коленете и поясната област. Космите не се засягат. Кожата на псориатично болните особено чувствителна към механично , медикаментозно или друго дразнене, като след няколко дни на мястото на дразненето  може да се появи псориатичен обрив.

Причините за появата на заболяването са неизяснени.

Лечение на псориазис

Лечението на псориазиса цели да се отстранят псориатичнитe обриви и да се предпази кожата от рецидиви. В домашна обстановка може да се направи много за успешното лечение, но се изисква упоритост и постоянство. При поява дори на малки по брой и форма обриви лечението трябва да започне веднага. За по-бързо излющване се препоръчват ежедневни топли - бани със сапун и последващо и намазване с растителни масла (ленено, рициново и др.), към които може да се прибави  2-3% салицилова киселина. При хроничните форми се прилагат по-силно излющващи мазила, съдържащи катрани, сяра, салицилова киселина и др.

Слънцелечение на псориазис

Много добро действие оказва облъчването на поразените места с ултравиолетови лъчи - през зимата от кварцова лампа, а през лятото излагане на естествени слънчеви лъчи, съчетано с къпане в море.Наблюдението показва, че слънцелечението на море дава по-добри резултати в сравнение с медикаментозното лечение. Доброто повлияване на псориазиса  от слънцелечението  се обяснява както с директното въздействие на слънчевите лъчи върху псориатичните плаки, така и с участието на нервната система, ендокринната система, имунните и метаболитните процеси на организма. От значение е и храненето на болните. То трябва да бъде разнообразно, но немного калорично, с намаляване на мазнините и захарите.

Рехабилитация на псориазис

Рехабилитацията на псориатично болните се заключава главно в предпазване от нови повторения, при което трябва да се избягват малките травми и медикаментозното дразнене, трябва да се успокоят кожните изменения и психиката на болния с физиотерапевтични средства, бани, лечебна физкултура.