loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

Лишей PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Кожни болести

 

Описание на разноцветен лишей

Това заболяване  не засяга космите и ноктите, не прониква в дълбочина. Заразителността на тази гъбичка е малка и на практика заболяването не е прилепчиво.

Симптоми на разноцветен лишей

Болестта се характеризира с поява кръгли или елипсовидни  залющени петна със светложълт  до тъмнокафяв цвят (оттук: името разноцветен). Големината на петната е различна - от просено зърно до големина на нокът. Кожата, върху която са разположени петната, е покрита с фини люспици и не показва възпалителни изменения. Петната са разположени по врата, раменете, горната половина на гърдите и гърба. Боледуват по-често млади и в средна възраст хора и особено тези, които силно  се потят.При излагане на слънце здравата кожа хиперпнгментира и петната изглеждат по-светли. Разноцветният  лишей не се съпровожда със субективни оплаквания (освен понякога с лек сърбеж) .

Лечение на разноцветен лишей

Лечението се състои в премахване на петната и гъбичките, поселили се в тях. За тази цел ое използуват излющващи и противогъбични средства. Желателно е лечението да се провежда след къпане с топла вода и сапун, при което се получава излющване на петната. Правят се 1-2 ежедневни намазвания с 1-2% йодова тинктура или 5% салицилови мехлеми, предписани от лекар, които имат и  противогъбично  действие. Необходимо е лечението да продължава до премахването  на най-малкото петно (средно 10-15 дни), защото противен случай болестните явления ще се повторят. На болния се препоръчва чистота, често къпане, носене на по-леки дрехи през лятото. Като предпазна мярка болните трябва да избягват топлината, влагата и изпотяването. За тази цел се правят изтривания с оцет и вода (по равни част), камфоров спирт или одеколон. Използуват се и антисептични и подсушаващи пудри.