loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

БРОНХИТ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Дихателна система

Причини за хроничен бронхит

 

Причина за хроничен бронхит може да бъде и инфекция, предимно туберкулозна. Хронични бронхити се наблюдават у работниците в производства с големи количества прах, например у мелничари и работници в цигарените фабрики. Постоянното вдишване на отровни газове в химическите заводи предизвиква хроничен бронхит. Дългогодишното пушене ·също води към развитие на хроничен бронхит.

 

Хроничен бронхит се развива при застой на малкия кръг на кръвообращението, при ·емфизем на белите дробове.

 

Симптоми на хроничен бронхит

 

При възпаление лигавицата набъбва, усилено отделя слуз, в някои случаи серозна и гнойна течност. Набъбналата лигавица и секретът, който се намира на повърхността й, са причина за стесняването на просвета на бронхите. Малки бронхи могат да бъдат съвършено запушени от насъбрали се храчки. От малките бронхи възпалението често преминава в белодробната тъкан

 

Обикновено при остър бронхит температурата се повиша· до 39 градуса Целзий. Главен симптом на всеки бронхит е кашлиц ата, суха или влажна. При силно кашляне лицето се зачервява, понякога добива даже син, цианотичен оттенък (вследствие застой на кръвта в горната част на тялото).

 

Влажният бронхит се придружава с отделяне на по-малко или по-голямо количество х р а ч к и. Голямото количество храчки до известна степен говори за разпространението на процеса.

 

Тежестта на заболяването освен от характера на инфекцията зависи от степента на разпространение на процеса. Поразяват се бронхите в някоя част на белия дроб (при това или само големи, или само малки), а също и с целия бял дроб. Често при бронхит се отбелязва по-голямо или по-малко разпространение на възпалението в двата дроба.

 

Характерът на храчките говори за характера на възпалението.

 

При сух бронхит в засегнатата част на белия дроб се чуват сухи хрипове, при влажен - влажни. Само прислушването на белите дробове позволява да се съди с по-голяма или по-малка точност за разпространението на процеса. Перкуторният тон е нормален, тъй като в здравата белодробна тъкан се намира въздух.

 

Симпотми на остър бронхит

 

Инфекциозният нетуберкулозен остър бронхит обикновено протича бързо, в 1-2 седмици. Остри бронхити, предизвикани от някакви механични или химични причини, минават скоро след отстраняване на причината, ако в лигавицата на бронхите не са станали големи изменения. У слаби, изтощени болни, бронхитите могат да продължават дълго, особено ако са предизвикани от туберкулозна инфекция.

 

Като усложнение на хроничния бронхит в някои случаи се наблюдава разширение на бронхите (бронхиектазия).

 

Лечение на· бронхит

 

При остър бронхит, докато болният има висока температура, той трябва да се постави на легло. При всяко трескаво състояние болният трябва да се поставя на легло. В дадения случай това е полезно и поради това, че спокойното положение често ·намалява задуха и успокоява кашлицата.

 

Въздухът в болничните стаи или у дома (такива болни обикновено не се лекуват в болница) трябва да бъде свеж и чист. Затова помещението трябва да се проветрява по-често. Но в същото време на болните трябва да им е топло и да не бъдат изложени на простуда. В някои случаи при разпространен бронхит и силна кашлица добро действие оказва ·съгряващ компрес през· целия гръден кош, който се сменя два пъти в денонощието.

 

При хроничен бронхит лечението е главно общоукрепващо . Освен това трябва да се отстрани причината, предизвикваща хроничното възпаление на бронхите.

 

Ако хроничният бронхит е предизвикан от недостатъчната работа на сърцето, основното лечение трябва да бъде насочено към укрепване на сърдечния мускул.