Потребителско меню 

 

 

 

 

 

БРАНЕ ЗА ЗЕЛЕН ФАСУЛ PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зелен фасул

зелен фасул, бране на зелен фасул

 

Какви са rрижите за посева от зелен фасул?

Посевите обикновено не се прореждат. Благоприятно е, когато в гнездата растенията са по 5-6.

За първи път се окопава, когато растенията станат 5-6 см високи. Копае се след вдигането на росата, плитко и внимателно. Една-две седмици по-късно почвата отново се разрохква, а растенията се загърлят.

Полива се по браздите, с малки поливни норми. Ако застоява вода, растенията изостават в растежа, създават се и благоприятни условия за развитие на болестта антракноза.

Когато започнат цъфтежът и формирането на бобовете, растенията имат повече нужда от вода. През този период се полива един път седмично. При редовни валежи ранните сортове пешаци се отглеждат без напояване.

Градинският фасул се нуждае и от подхранване. Както и другите бобови растения, той усвоява азота от въздуха чрез грудковите бактерии, които се развиват върху корените му. Но в началото на вегетацията се налага и подхранването му с азотен тор: с второто окопаване с 1-1,5 кг амониев нитрат на 100 кв. м; същото количество се дава и преди цъфтежа.

Вейките на увивните сортове се поставят преди да са се повлекли стъблата. За по-голяма устойчивост вейките на съседните гнезда се връзват заедно в горния край.

Kora се бере зеленият фасул и какви са добивите от нero?

Бобовете на зеления фасул са готови за обиране 12-15 дни след цъфтежа. Бере се през 4-5 дни. Пролетният фасул пешак се бере от 15-и - 20-и юни до 15-и - 20-и юли, летният - от средата на септември до първите слани. Вейковите сортове се берат от края на юни - началото на юли до първите есенни слани.

 

Ниските сортове дават среден добив 80-120 кг от 100 кв. м, вейковите - 100-160 кг.