Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОКОПАВАНЕ И ПОЛИВАНЕ И ПОДХРАНВАНЕ НА ДОМАТИ PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

Кога и как се окопават доматите?

През целия си вегетационен период доматите изискват  чиста от плевели и рохкава почва, което се постига чрез редовно окопаване. Окопава се по-плитко, за да не се повредят корените. При по-тежка почва е полезно първото окопаване да е по-дълбоко, главно в междуредията. Заедно с окопаването растенията се загърлят леко. Загърлянето създава условия за образуване на адвентивни корени. Така се засилва кореновата система и се укрепва цялото растение.

Първото окопаване се извършва около една седмица след разсаждането. Ранните домати се окопават веднага след разсаждането и поставянето на коловете. По-късно се окопават още 2-3 пъти.

Понякога, когато почвата е силно уплътнена от поливките, се налага леко разрохкване, с което се улеснява поливането на водата при следващата поливка.

Как трябва да се поливат доматите?

Доматите се нуждаят от поддържането на правилен поливен режим през цялата вегетация.

Растенията се развиват добре, когато от засаждането до началото на зачервяване на плодовете се поливат по рядко и умерено. Ако по това време се поддържа прекомерно висока почвена влажност (над 70 % от ППВ) чрез поливки или вследствие на валежи, първите съцветия изресяват. В такива случаи почвата трябва да се разрохква, за да се подсуши. През този период се правят обикновено не повече от 1-2 поливки поради пролетните дъждове и запасеността на почвата с влага още от зимата. При засушаване обаче се полива по-често; също и при леки почви.

При масово зачервяване на плодовете доматовите растения реагират добре на редовни поливки, без да се допускат колебания на почвената влага. Получават се високи добиви, цветовете изресяват по-малко, плодовете стават по-едри. При ранните домати през този период се дават 5-6 поливки, през 4-6 дни в зависимост от почвата.

При средно ранните домати се дават около 10-12 поливки през 6-8 дни.

След засаждане и прихващане на късните домати не се полива 10-12 дни, за да могат растенията да се вкоренят добре. После се поливат редовно, особено през юли и август.

Поливките през юли и август трябва да се извършват през хладните часове на деня и през нощта.

Ако растенията се засушат и след това се напоят обилно, плодовете бързо нарастват, но се напукват.

Защо трябва да се подхранват доматите?

Доматите извличат много хранителни вещества от почвата. В това отношение те заемат едно от първите места между зеленчуковите растения. Ето защо наред с основното торене подхранването е най-отговорното и заедно с това най-ефективното мероприятие при отглеждането на доматите.

Kora и с какво количество азотен тор се подхранват доматите?

Обикновено доматите се подхранват с минерален азотен тор два пъти: при образуване на първите завръзи и преди да започнат беритбите. Подхранва се с амониев нитрат, по 2-2,5 кг/ 100 кв. м за всяко подхранване, непосредствено преди разрохкването на почвата.

Kora започват беритбите при полските домати?

Ранните полски домати, отглеждани в южните райони на страната, започват да се берат през първата половина на юни в Петричко - Санданския край, а в останалите райони на Южна България - към 15-и - 20-и юни.

Какви добиви се получават от полските домати?

При ранните полски домати средният добив е от 350 до

450 кг/ 100 кв. м, при средно ранните полски - от 400 до

600 кr/100 кв.м, а при късните полски - от 200 до 250 кг/100 кв.м

При добро отглеждане на средно ранните домати от

100 кв.м се получават 1000-1200 кг и повече.