Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА КИВИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Овошки

 

 

Кивито става известно в Европа след Втората световна война.

Първоначално плодовете идват от Нова Зеландия, днес се отглеждат и на стария континент. С течение на времето бяха създадени хибриди, които позволяват отглеждане при европейски климат.

Кивито често се предлага под ботаническото име Actinidia chinensis. Има различни сортове, които са подходящи за отглеждане на защитено от течение място. Най-доброто време за засаждане са месеците април и май.

При покупка на растения от разсадник трябва да се внимава -има женски и мъжки растения. За добро оплождане трябва да купите най-малко две растения, едно мъжко и едно женско. Ако искате повече растения, достатъчно е едно мъжко на четири женски.

Кивито се отглежда както лозата или както асмата - на телена конструкция или на пергола.

Много е важно почвата, в която ще се засадят растенията, да се подготви добре и да има подходяща реакция. Кивито вирее добре в кисела почва (с pH-стойност между 4,5 и 5,5). Реакцията не бива да се покачва над 6.

При благоприятни условия кивито развива силни стъбла.

Плодовете са главно в долната част на стъблата. През лятото храстите се подкъсяват до 4 - 6 листа над най-горния, добре развит плод. Стъблата без плодове се орязват - слабите по-радикално, силните по-слабо. Обща резитба се извършва в края на зимата.

Ако градината ви е в по-суров климат, може да се засади и т.нар. "Вейки". Това е сорт киви от Actinidia arguta, селекционирана в Австрия. Плодовете му са колкото орех, с гладка кора, но са много издръжливи.

Знаете ли, че на герба на Нова Зеландия има киви? Това са вид птици, заплашени от изчезване, поставени под специална защита. Плодът на растението киви наподобява тялото на птичката киви - оттам и еднаквите им имена.