Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КАК СЕ ЗАСАЖДАТ РОЗИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Цветя

 

 

 

Резниците на розите с открити корени се поставят във вода за няколко часа за да се напоят с влага. Най-добре е растението да бъде потопено във водата изцяло, или поне корените му, включително мястото на ашладисването.

При подготовката на резника за пролетното засаждане, той се накисва за едно денонощие. Саксийните рози (със закрити корени) преди засаждането на открито също се държат предварително във вода, така че почвата около корените да се напой напълно. Времето, необходимо за накисването на разниците, може да използвате за подготовката на мястото на засаждането - отстранете плевелите и разрохкайте почвата добре.

Подрежете резниците за засаждане

След накисвенето резниците се подрязват, като оставите стеблата с дължина 20 см (това се прави за да се намали площта на изпаряването на водата след разтварянето на листата). При това задължително отстранете болните, отмрелите и прекалено дългите стебла.

Отстранете също отмрелите части на корените, старите корени леко се скъсяват - това способства за порастването на нови. При резниците в контейнери или саксии, корените не се подрязват.

Определете дълбочината на засаждане

Затова ямата за засаждането (с диаметър не по-малък от 40 см) се прави с такава дълбочина, че корените да се разположат свободно в нея. Мястото на ашладисването трябва да бъде 3-5 см под почвата (добре е да проверите с линия). Преди да засипете ямата, извадената почва смесете с компост и минерални торове с продължително действие.

А след като я засипете, почвата около новозасаденото растение трамбовайте добре или напоете с вода, така че около корените да не остават празни въздушни ями.

След засаждане полейте поставеното растение

След засаждането и уплътняването на почвата около растението се прави прави възвишение от почвата, за да може при следващото обилно поливане водата да се задържи в зоната на корените. Обилното поливане е необходимо за да имат корените добър контакт с почвата. При пролетното засаждане е много важно да не допускате засъхване на почвата.

Загърлете добре розите

Както и есенното, така и пролетното засаждане на розите завършва със загърлянето им, за да защитите долните пъпки от студовете, горещините и вятъра. Височината на загърлянето е около 15 см. При есенното засаждане този защитен пласт почва се оставя до пролетта и след това се заравнява.

При пролетното засаждане се оставя за около 2 седмици, докато при новозасадената роза не започнат да се отварят пъпките. След това почвата се заравнява и участъкът наоколо се мулчира.

Как да изберете добър резник

На пазара на посадъчен материал резници от рози се предлагат в многочислени варианти. Най-изгодни като цена са резниците с открита коренова система. Такива рози е необходимо да засадите веднага след покупката им, като не допуснете засъхването на корените. Контейнерните рози са най-скъпи, но тях може да засадите дори в периода на цъфтежа.

Резниците, които се продават в така наречените пакети за засаждане, имат корени, които се намират в почва, така че засаждането може да не правите веднага.

 

 

https://www.bgfermer.bg