loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПАРНА БАНЯ ЗА ЛИЦЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Tяло - Кожа

Парна баня. Описание на парна баня

Парата има разнообразно действие върху кожата. Чрез многобройните нервни окончания в кожата на лицето тя влияе рефлекторно на централната нервна система и въздействува благоприятно на цялата кожа. Силно е действието на парната баня и върху съдовата система. От парата кожните кръвоносни съдове се разширяват силно, кръвоснабдяването на кожата се подобрява, порите й се разширяват и през тях подхранващите вещества проникват по-лесно.

Действие на парната баня

Чрез парната баня кожата се почиства от мъртвите клетки и мазнините, както и от тапичките, които запушват отвърстията на мастните жлези. Освен това тя спомага за разнасянето на уплътненията, останали след възпалителните процеси. Парната баня се прилага при мазна и груба кожа, при младежки пъпки с черни и бели точки. При суха кожа към парна баня се прибягва само ако кожата е много нечиста, и то след предварително намазване на лицето с мазен крем. Тя не се прилага от жени с високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови заболявания. След парната баня кожата става чиста, гладка и се поддава по-лесно на останалите козметични процедури - почистване и масаж. В козметичните салони за парната баня има специален апарат. Продължителността на парната баня е от 5-10 до 15 минути. След това лицето се подсушава. Ако след банята не се прилагат други процедури, лицето се измива с хладка вода или се изтрива със свиващ порите лосион. При студено време след парна баня може да се излезе на улицата най-рано, след 10-15 минути.

Как да си направите парна баня в домашни условия?

При домашни условия парна баня може да се направи по следния начин: Поставя се на котлон емайлиран съд с половин литър вода с 1 г сода за хляб. След завирането на водата главата се поставя над парата и се покрива с хавлиена кърпа. Така се остава 10-15 минути, докато лицето силно се изпоти и зачерви. След това то се подсушава, почиства се от черните и белите точки, дезинфекцира се със стягащ порите лосион и се изплаква със студена вода.

 

Действието на парната баня може да се подобри и разнообрази, ако във водата се постави една или няколко от следните билки в зависимост от тяхното действие (на 1 литър вода - 1 супена лъжица ситно нарязани билки):

1. Лайка. Има противовъзпалително действие. Прилага cе при суха, залющена и възпалена кожа.

2. Розмарин и пелин. Подобряват кръвообращението в кожата и я освежават. Прилагат се при бръчки.

3. Полски хвощ. Стимулира епителизацията. Прилага се при повяхнала и отпусната кожа.

4. Бял равнец. Подобява кръвообращението. Прилага се при суха и повяхнала кожа.

5. Хмел Подобрява епителизацията. Прилага се при зачервявания и обриви от нервен произход.