loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ЕПИДЕРМИСЪТ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Tяло - Кожа

 

Какво представлява епидермисът?

Епидермисът е повърхностният слой на кожата. Състои се от многослоен плосък епител. Най-дебел е на петата и най-тънък на клепачите и устните. Това каза доц. Мирослава Кадурина - ръководител на клиниката по дерматология и алергология към ВМА. Епидермисът е и най-тънък в сравнение с останалите – дебелината му е различна в различните точки на тялото, но не надминава 2 мм. Вътрешните слоеве на епидермиса са съставени от живи клетки, които бързо се делят. Повърхностната част на епидермиса се вроговява и се олющва. Отпадналите от повърхността на кожата клетки се заместват от нови, образувани в по-дълбоките слоеве на епидермиса.

Какво е устройството на  епидермисът?

Епидермисът е съставен от епителни клетки с различни функции, които постоянно умират и се обновяват. Животът на всяка епидермална клетка започва в най-дълбоката част на слоя и завършва във външния рогов пласт.

Основния слой е най-дълбокия слой на епидермиса, и отдолу граничи със самата кожа – дерма. Епидермисът е съставен от ред цилиндрични клетки. Тук протича размножаването на клетките на епидермиса. В тези клетки се съдържа меланин. Той се образува от специални клетки - меланоцити.

Каква е функцията на меланина?

Меланин почти липсва по дланите и по стъпалата. В зависимост от количеството на пигмента съответства и цвета на кожата. Жителите на топлите страни притежават значително количество меланин, при това количеството е различно на отделните участъци на кожата дори при един и същи човек. Меланинът защитава организма от неблагоприятното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху ядрата на клетките и дълбоките тъкани.

Шиповидният слой е разположен над основния и се състои от 5-6 реда клетки с форма на куб със светло ядро. Помежду си тези клетки са съединени с многочислени израстъци, наричани междуклетъчни мостове. Между тези израстъци в междуклетъчното пространство протича епителна лимфа, доставяща на клетките хранителни вещества и взимаща от тях продукти за обмяна на веществата.