loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ХРАНОСМИЛАНЕ PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 2.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Храни - Здравословно хранене

 

 

Как се извършва храносмилането?

Храносмилането у животните и човека се извършва в храносмилателните пътища - уста, стомах и черва. В тези органи грубата природна, естествена или преработена храна, за да се усвои от организма в необходимото състояние, претърпява известни промени - смилане или асимилация.

Какво представлява храносмилателната система?

Храносмилателната система представлява една съвършена автоматично действуваща химическа лаборатория, която извършва най-сложни и най-разнообразни химически реакции, и то избирателно и всеки път най-различно според вида и количеството на постъпващия хранителен продукт. Целият храносмилателен път е обграден от множество допълнителни органи и секреторни жлези, които отделят необходимите за даден момент смилащи вещества. Веднъж поета през устата, храната се преработва двояко - механически и химически.

Механична преработка на храната

Механическата преработка на храната се свежда към раздробяване на храната посредством зъбите при едновременното й овлажняване със слюнка. Така раздробената и овлажнена храна по-нататък се подхвърля на химически въздействия, които целят разлагането на сложните органични молекули на хранителните вещества на простите им съставни части. Само в този си вид те могат да преминат през чревната стена и да се усвоят от тъканите на човешкия организъм.

Химическа преработка на храната

Смилането на въглеводите се свежда до разпадане на молекулата на скорбялата до гроздова захар (глюкоза). Аналогично е разпадането на цвекловата и млечната захар. Получените прости захари се всмукват чрез чревната стена.

При смилането си белтъците се разпадат на изграждащите ги аминокиселини, които след всмукването през червата се съединяват помежду си в нови комбинации, специфични и необходими за човека, като се образуват белтъци, свойствени за дадения индивид. Тези белтъци вече могат да постъпят в тъканите или кръвта като градивен или хранителен материал.

При смилането си всяка молекула мазнина се разпада на една молекула глицерин и три молекули мастни киселини. В зависимост от вида на мастните киселини, които влизат в състава на дадената мазнина, зависи и температурата на топенето й. Колкото по-ниска е температурата на топене, толкова по-лесно дадената мазнина се усвоява от организма. В червата мастните киселини влизат в контакт с жлъчния сок, образуват соли (сапуни), които са лесно разтворими и бързо всмукващи се комплексни съединения.

Кой е открил механизма на храносмилането?

Механизмът на самото храносмилане е разкрит от руския физиолог И. П. Павлов. Той доказа, че актът на храненето не се свежда само до едно просто внасяне и смилане на храната, а представлява сложна верига от процеси, които се командват от главния мозък.

Храносмилателни жлези

Храносмилателните жлези - слюнчени, стомашни, задстомашна, чревни са свързани чрез главния мозък помежду си и взаимно регулират секрецията си през време на храносмилането. Напр. слюноотделянето, настъпващо при попадане на храна в устата и по рефлекторен път, довежда до секреция на стомашните и задстомашната жлеза. Често секрецията на храносмилателните жлези се предизвиква само при спомена за някое любимо ястие. Тези факти показват, че органите от цялата храносмилателна система извършват своята работа в тясно единство и винаги се приспособяват към състава и свойствата на храната, както и към настроението в момента на храненето. Понякога човек има пред себе си любима храна, но лошата маса, безпорядъкът, неприветливата околна обстановка са достатъчни да пресекат дейността на храносмилателния апарат и апетитът изчезва. Такъв човек става от масата, без да се тревожи, че е гладен.

Храненето се извършва и чрез очите

Подготовката за хранене не се свежда само до набавяне на храната, а което е по-важно, за предстоящия акт на хранене трябва да се осигури приветлива, спокойна и весела обстановка.