loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ГЪБИ PDF Печат Е-поща
(4 votes, average 3.50 out of 5)
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Храни - Здравословно хранене

 

 

Какви хранителни съставки съдържат гъбите?

Гъбите са били употребявани за храна още в древността. Те, макар и немного богати на белтъци, мазнини и въглехидрати, са много ценна храна, защото съдържат полезни хранителни вещества, вкусови екстрактивни вещества, алкални соли. Хранителната стойност на гъбите е различна. Средно те съдържат около 86% вода, около 14% сухо вещество, около 2,27% белтъчини, около 0,73% мазнини, около 9,14 % въглехидрати и екстрактивни вещества, около 1,05% минерални соли и около 0,8% целулоза.

Какви минерални вещества съдържат гъбите?

Като храна гъбите са носители на много минерални вещества, и то най-ценните за човешкия организъм. Най-много от всички соли в гъбите има: калий 45%, фосфор 40%, магнезий 20%, натрий 1,5%, желязо 1 %, сяра 8% и редица други микроелементи.

Характерно за гъбите е това, че въглехидратите са предимно от типа на животинска скорбяла -т. нар. гликоген, а растителната скорбяла отсъствува. Много гъби съдържат захари, които дават и приятния сладникав вкус (гроздова захар, волемит, манит, микоза и др.). В много видове гъби, особено лактариусите, има млечна киселина, която се съдържа в млекоподобния сок и придава своеобразен остър характерен за тези гъби вкус. Гъбите съдържат доста ензими, които способствуват за доброто храносмилане и усвояване на храната, затова най­често трябва да се употребяват като подправки към известни храни, особено като подправка при говежди меса.

Кои гъби са отровни?

Гъбите са ценна храна, но някои от тях са отровни и могат да причиняват тежки отравяния. В природата се срещат стотици видове гъби, едни от които са ядливи, други могат да се употребяват за храна при специални условия на отглеждане, бране, съхранение и готвене, а трети са отровни при всички обстоятелства.

Силно отровни гъби са зелената мухоморка, червената мухоморка, отровната млечница, отровната пънчушка, дяволската гъба, бясната гъба

и лютивата маматарка.

Понеже ядливите гъби и отровните си приличат много по външен вид, често много е трудно да се определи от кой вид гъба е. Трябва да се знае обаче, че отровните гъби, попаднали чрез храната в стомаха, макар и в нищожни количества, са извънредно силна отрова. Така например само една гъба, попаднала в ястието, може да отрови цяло семейство. Това налага брането на гъбите и предлагането им за храна да става от опитни познавачи rъбари.

Как да разпознаваме гъбите?

Разпознаването на гъбите не е лесна работа, ако се придържаме само към книги и ръководства. Гъбарството се учи не по книги, а на практика. На място под ръководството на добър познавач на гъбите лесно се различават отровните от неотровните гъби, тъй като и едните, н другите имат не само анатомични особености, но и особености в тяхното разпространение.

Гъбите са национално богаство. Те изобилствуват у нас и трябва да се използват по-широко в ежедневната ни храна. От гъбите се

приготвят много вкусни храни и консерви.