loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ВАРЕНЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Храни - Здравословно хранене

 

Каква е подходящата температура за варене?

При варенето температурата трябва да се поддържа около 100 градуса. Това е възможно при равномерен огън. Всяко намаляване или увеличаване на температурата не дава добри резултати.

Кога се налага доливане на вода при варене?

При варенето на слаб огън продуктът не ври, а само кисне, докато при поставянето му на силен огън става силно изпарение и се налага доливане на още вода. Ако наливането на вода е неизбежно, за предпочитане е да се налива топла вода, за да не се спира кипенето.

В какви съдове трябва да става варенето?

Ястията са най-вкусни, когато се варят в малък съд. Например, ако се вари малко количество боб в много голям съд, приготвеното ястие няма да бъде вкусно, а ако съдът е малък, а бобът много, бобовото зърно омеква и приготвеното ястие е много вкусно. Това важи не само за боба, а и за всички продукти, подлагани на варене. При варенето от голямо значение е количеството на въздуха в съда. Присъствието на въздуха допринася за разрушаване на витамините, а също се изменя и вкусът на продуктите.

Кога при варене наблюдаваме набъбване на продуктите и кога - намаляване на обема?

При варенето на различните продукти се наблюдават известни промени. При варивата имаме набъбване, т. е. поглъщане на водата, следователно при тях се говори за наварка (за увеличаване на обема), а при зеленчуците се отделя вода, т. е. отварка (намаляване на обема).

Отварката, която се получава при варенето на зеленчуци, кости, месо, гъби, риби или птици с вода и подправки, се нарича бульон.