loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

АНГИОХОЛИТ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Черен дроб, жлъчка

Какво представлява ангиохолит?

Ангиохолитът представлява възпаление на по-големите жлъчни протоци или на най-малките разклонения, разположени в чернодробния паренхим. Възпалението е катарално или гнойно. Микробните причинители са същите, както при острия холецистит. Ангиохолитът е най-често във връзка с възпаление на жлъчния мехур, но може да се появи и изолирано.

Симптоми при ангиохолит

Острият катарален ангиохолит се характеризира с болки, които се разпространяват по протежение на целия черен дроб. Последният е леко увеличен. Температурата е повишена над 38,5 градуса, с ремитиращ характер. При засягане на малките жлъчни пътища се появява жълтеница, която е смесена (механична и паренхиматозна). Слезката е увеличена.

Гнойният ангиохолит е много тежко заболяване. По-високата температура, придружена от втрисания, наподобява сепсис. Черният дроб е доста увеличен и при опипване е болезнен. Почти редовно има жълтеница. Слезката е увеличена и мека, както е при септичните състояния.

Хроничният ангиохолит може да премине в холангиохепатит и по-късно да се развие вторична билиарна цироза.

Прогнози при хроничен ангиохолит

Протичането на острия катарален ангиохолит е по-благоприятно от гнойните форми, при които се получават чернодробни абсцеси и сепсис.

Прогнозата е сериозна.