loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

Варикоцеле PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Хирургически болести

Описание на варикоцеле

Представлява разширение и удължаване на венозната система на тестиса и засяга мъжете най-често във възрастта между 20-40 години. В 85-90% от случаите заболяването е в левия тестис. От значение е вродената слабост на венозната система както при всеки варикозен процес. При оглед лявата половина на мъдната торбичка и самият тестис са по-ниско разположени. Виждат се изпъкналите вени, които са эадебелени, напрегнати и при пипане се получава усещане, като че ли се пипат глисти. В легнало положение и особено при повдигане на скротума нагоре вените спадат.

Симптоми на варикоцеле

При продължително стоене прав и ходене болният чувствува тежест, болки и напрегнатост в тестиса и бързо се уморява. Поради нарушеното хранене след време тестисът атрофира, намалява по големина и омеква. В някои случаи болките са много силни, имат стрелкащ характер и се излъчват, нагоре към корема, половата мощ намалява и болните се невротизират.

Лечение на варикоцеле

В началото на лечението се препоръчва носенето на суспензориум, който повдига цялата мъдна торбичка и подобрява оттичането на венозната кръв. Ако болният не постоянствува в носенето на суспензориум, заболяването се развива прогресиращо и се налага операция.