loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

РЕВМОКАРДИТ. Ревматизъм на сърцето PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Сърдечно-съдова система

 

Описание на ревмокардит

За разлика от ревматизма на ставите обикновено ревмокардита не преминава без последици. Засегнатите клапи на сърцето се деформират и не могат плътно да затварят сърдечните отвори. Така се появяват ревматичните сърдечни пороци.

Симптоми при ревмокардични пороци

Болните със сърдечни пороци се уморяват лесно и често не са подходящи за тежък физически труд. Затова деца, които имат ревматичен сърдечен порок, трябва да се ориентират към професии, които не са свързани с физическо натоварване. При заболяване от ревматизъм (независимо кои органи са засегнати) болният трябва да бъде поставен на постелен режим, който трябва да продължи по-дълго време. Ако е налице  ревмокардит, болният трябва да лежи на легло няколко месеца. Още в началото на заболяването трябва да се консултира лекар и да се направят редица изследвания .

Лечение на ревмокардит

Лечението е продължително (6-12 месеца) и се провежда с противоревматични средства. След отзвучаване на пристъпа в продължение на няколко години трябва да се провежда периодично профилактично лечение с препарати с удължено действие.

Профилактика при ревмокардит

Много е важно болният да се лекува системно и упорито независимо от липсата на оплаквания, за да се предотврати появата на следващите пристъпи. Затова е важно правилното лечение на ангините и другите инфекции, които могат да имат отношение към причината на ревматичния пристъп. Отстраняването на огнищата на инфекции (премахване на възпалените сливици, зъби и др.) трябва да става само със съвета на специалист и в определените от него срокове. От голямо значение за предпазване от ревматично заболяване е избягването на влага и простуда. Борбата с простудните заболявания не трябва да се води по пътя на прекомерно обличане и пазене, а с постепенно и системно закаляване, пълноценно хранене, подобряване на битовите и трудовите условия. Съобразно полезни са физкултурните занимания, спортуването, въздушните и слънчевите бани.