loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

РАЗВИТИЕ НА ЗАРОДИШ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Tяло - Бременност

 

Развитие на зародиша след вгнездяването му

След като зародишът завърши своето вгнездяване и целостта на лигавицата се възстанови на мястото, където той е проникнал в нея, развитието му и преобразуванията в него продължават усилено.

Описание на зародиша

Отвън зародишът е покрит с тънък слой маточна лигавица, която е по-дебела към основата му, т. е. в тази част, която лежи към маточната стена. Чрез нея той се храни и получава необходимите за развитието му вещества. Те се доставят от майчината кръв, тъй както става въобще храненето на тъканите и клетките на собствения и организъм. По повърхността на зародиша се образуват нежни израстъци - ресни. Той изглежда като покрит с мъх. По-късно тези израстъци - ресни или въси, се развиват по-усилено по тази му част, с която той лежи към маточната стена, а по останалата му повърхност окапват. Въсите проникват на дълбочина в лигавицата, стигат до разклоненията на кръвоносните й съдове, разрушават стените им и черпят необходимите за развитието на зародиша хранителни вещества направо от майчиното кръвообращение.

Кога зародишът започва да се определя като плод

От началото на третия месец зародишът се нарича плод. По-късно на мястото на най-силното разрастване на въсите се оформява плацентата (последъкът), която става орган на храненето на плода. Хранителните вещества проникват в съдовете на въсите и стигат до плода посредством кръвоносните съдове на пъпната връв.

Развитие на плода в четвърти месец

От четвъртия месец плодното яйце е напълно оформено и запазва този си вид и строеж до края на бременността. То се състои от плодни ципи и плацента, която заема 1/3 от повърхността му. Изпълнено е с течност - около плодните води, в които плодът свободно плава. Той е свързан с плацентата чрез пъпната връв. От третия месец на бременността зародишът изпълва изцяло кухината на матката. Съответно на нарастването му нараства и тя. Мускулатурата на матката се развива и притокът на кръв към нея се увеличава. Както казахме, плацентата е органът, посредством който плодът се храни. В края на бременността тя има форма на диск или питка, тежи около половин килограм и е голяма около една педя. Тук идват в съприкосновение кръвоносните съдове на майката и съдовете на плода и става обмяна на веществата между двата организма. Плацентата пропуска редица химични вещества, лекарство и случайно попаднали отрови. През нея могат да проникнат някои микроби, техните отрови и вирусите на някои заразни болести. Освен това плацентата произвежда голямо количество хормони, на които се дължат предимно промените в организма на бременната жена. Пъпната връв представлява спирално навит кордон, дълъг около 50 см, на дебелина до един пръст, със синкаво белезникав седефен цвят. При своите движения плодът може да я усуче и увие около себе си или да я притисне през време на раждането, което затруднява или прекратява кръвообращението в съдовете й и може да наруши притока на кислород към плода. Ципите са тънки и полупрозрачни. Тяхната цялост е необходима за нормалното развитие на бременността. Когато се пукнат, околоплодната течност изтича и обикновено настъпва предивременно прекъсване на бременността. Ако това не стане, има опасност микробите от влагалището да проникнат в зародиша, който вече не е защитен, и да го инфектират. Плодът  плува свободно в около плодната течност. Тя позволява свободнитe движения на плода и го предпазва  от външни удари. Усещането на движенията на плода зависи доста от количеството на околоплодната вода. Когато тя е малко, плодът е близо до стените на матката и движенията се усещат силно и рязко. При повече вода тя образува воден пласт между плода и матката и движенията са  слаби и даже може в течение на  дни да не се долавят. Плодът нараства бързо. Колкото бременността напредва, толкова неговият растеж става по-бърз. До З-ия месец зародишът няма характерните белези на човешки плод. От третия  меceц нататък той вече се оформя. Външното му устройство е завършено  и като нараства, се променя само съотношението между отделни му части. По това време се определя видимо и полът му.

Определяне на пола на плода

Въпросът за познаването пола на плода, докато е още в утробата на майката, основателно вълнува родителите .Семейства, които имат няколко деца от един и същи пол  охотно биха приели една нова бременност, ако можеха да бъдат уверени, че този път полът на детето ще отговаря на желанията им. Разпознаването на пола в началните месеци на бременността би определяло в много случаи и отношението към самата бременност, давайки възможност на жената да я запази в зависимост от желанието. Правят се някои опити за определяне на пола по честотата на детските сърдечни тонове, енергичността на движенията на плода, формата на корема, по по-тежкото или по-лекото носене на бременността и пр. Всички тези догадки са крайно несигурни и поради това нямат стойност. Единствено съвременните методи могат да определят с известна сигурност пола на бебето.