Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА МАРУЛЯ И ГЛАВЕСТА САЛАТА PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Маруля

 

Кои  сортове маруля и главеста салата са подходящи за ранно полско производство чрез презимуване на открито?

Черна маруля (Черна Гюмюрджинска). Образува средно висока розетка и плътна глава със средна маса 250-300 г. Листата са тъмнозелени, груби, сочни и вкусни. Средно ран сорт с добра зимоустоЙчивост. Не е устойчив на мана и на антракноза.

Зимна маслена глава. Главеста салата. Розетката е средно голяма със светлозелени и слабо накъдрени листа. Главата е средно голяма и плътна, със средна маса 180-200 г. Листата са нежни и вкусни. Много ран сорт, но през пролетта бързо образува цветоносно стъбло. С добра зимоустоЙчивост. Не е устойчив на мана.

Кои сортове маруля са подходящи  през пролетта и през есента?

Жълта маруля (Жълта Гюмюрджинска). Розетката е средно висока, със светлозелени листа, средно плътна глава, тежка 250-300 г. Листата са средно груби, сочни и вкусни. Средно ран сорт, бързо стрелкуващ. Чувствителен към резки температурни изменения, към мана и ант-

ракноза.

Жълта красавица. Розетката е висока, със светлозелени листа, средно плътна глава и средна маса 350 г. Листата са средно груби, сочни и много вкусни. Бързо растящ, късно стрелкуващ, средно ран и високодобивен сорт, устойчив на неблагоприятно повишаване на температурите през пролетта, по-слабо чувствителен към мана и антракноза.

 

Юнска едра. Розетката е голяма, главата - голяма и много плътна, със средна маса 250 г. Средно ран, късно стрелкуващ сорт с отлични вкусови качества. Устойчив на неблагоприятните температурни изменения.

 

Атракцион. Сходен със сорт Юнска едра.

Отглеждат се още някои сортове, които се предлагат от чуждестранни фирми.

Кое е по-характерно при отглеждане на разсад от маруля и главеста салата за презимуване?

По-характерно при отглеждане на разсад от маруля и главеста салата за презимуване е, че се сее на открити, добре сгрявани от слънцето лехи на 2-3 етапа през 3-4 дни. Семената от маруля се засяват в края на август или началото на септември. Сеитбата на главестата салата се извършва в началото на септември в северните райони на страната, и около средата на септември в южните.

 

На 1 кв.м от лехата се засяват 1,5-2 г семенa. За отглеждането на разсад на 1 кв. м са достатъчни 3-4 г семена.

На разсадните лехи се поддържа умерена влажност; прекомерната влажност е причина за появата на мана.

Прорежда се, ако разсадът е гъст.

Разсадът е готов за разсаждане, когато образува 4-5 същински листа, или 30-40 дни след поникването.

Не трябва да се използва много възрастен разсад, защото от него се получават некачествени глави, пък и прихващането му е по-трудно.

Каква е ползата от етапното засяване на зимната маруля и зимната главеста салата?

Ползата от етапното засяване на зимната маруля и зимната главеста салата е тази, че се осигурява възможност за използване на млад и непрерасъл разсад, особено при главестата салата. Често времето през септември е много топло, разсадът расте бързо и става рано готов за разсаждане. Много ранното разсаждане обаче не е полезно,

 

тъй като главестата салата става готова или почти готова за прибиране още през есента; много едрите растения от маруля и главеста салата трудно презимуват, понеже са най-студоустойчиви във фаза на розетка с 8-10 листа.