Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеле

 

За какво се отглежда брюкселската зеле?

Брюкселското зеле се отглежда заради малките зелчета (с диаметър 2,5-5 см), които са 80-90 на растение, образувани в пазвите на листата по високото стъбло. Зелчетата са с нежни, крехки листа и от тях може да се приготвят различни ястия.

Какви са особеностите в изискванията на брюкселската зеле към условията?

По своите изисквания към условията на отглеждане бркселското зеле малко се различава от главестото. То е много студоустойчиво - издържа понижаване на температурата до -10 градуса и може да презимува на полето. Особено чувствително е към засушаване. Взискателно е към

почвените условия. Висок добив дава на структурна, влагоемна и богата с органични вещества почва. Отглеждани на бедна почва, растенията стават слаби и забавят образуването на зелчета.

Какви сортове брюкселско зеле да се отrлеждат?

Български сортове брюкселско зеле няма. Има много добри чужди хетерозисни сортове (Долмик, Акрополис и др.) с отлични качества на зелчетата. Трябва да се предпочитат средно ранните сортове, които са готови за прибиране през октомври.

Как се отrлежда брюкселско зеле?

Брюкселското зеле се отглежда чрез разсад, но тъй като е с дълъг вегетационен период, семената се засяват още през април по същия начин, като семената на главестото зеле. 3асаждането се извършва в края на май - началото на юни, на разстояния 70 х 50 см. Не трябва да се засажда по-гъсто, тъй като се забавя формирането на зелчетата.

Грижите при отглеждането са като за главестото зеле.

3а да се ускорят нарастването и уплътняването на зелчетата, практикува се прекършване на върха на стъблото.

Това става, когато зелчетата започнат да се оформят.

Kora се прибира брюкселското зеле и какъв добив се получава от него?

Брюкселското зеле е готово за прибиране в края на октомври. Растенията се отрязват и зелчетата се оронват.

Средният добив от 100 кв. м е 60-80 кг. 3елчетата трябва да се използват в кратък срок след прибирането им. Много добре се замразяват.

Как може да се удължи консумацията на брюкселско зеле в прясно състояние?

Консумацията на брюкселско зеле в прясно състояние може да се удължи чрез използване на по-зимоустойчиви сортове, които се оставят да презимуват на открито.

 

При отглеждане на по-слабо зимоустойчиви сортове, за да се използват зелчетата по-дълго време за консумация в прясно състояние, изваждат се цели растения и се засаждат в почистен от тора парник. Отгоре се покриват с парникови рамки и се проветряват редовно.