Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА БРОКОЛИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеле

По какво се различава броколито от цветното зеле?

Броколито е разновидност на цветното зеле. Образу ва зелена глава, която е средно плътна и по-лека, с по-дълги стъблени разклонения, отколкото при цветното зеле.

 

Повърхността на главата е от плътно наредени цветни пъпки, които започват да цъфтят при несвоевременно прибиране, при отглеждане като пролетна култура (при местния климат) и при големи горещини.

Главата на броколито е с отлични хранителни и вкусови качества, според някои - по-добри от тези на цветното зеле.

Отглеждат се чужди сортове броколи - от Холандия,

Япония, Швеция и др.

Как се отглежда броколи?

За предпочитане е да се отглежда като втора, лятно - есенна култура.

Отглеждането не се различава от това на цветното зеле. За производство на разсад обаче трябва да се сее по-късно - през втората половина на юни и да се разсажда към края на юли началото на август. Така се избягват големите горещини при образуването на главите.

Kora и как се прибират броколи?

Главите стават готови за отрязване през есента - от септември до ноември, в зависимост от сорта и от срока на сеитба и на разсаждане.

Някои сортове образуват централна глава, след отрязването на която отстрани се образуват по-малки глави. Те също се прибират.

Отрязването на готовите глави не бива да се отлага, за да не започне цъфтеж на цветните пъпки. След прибирането главите бързо вехнат. Затова се изнасят веднага на пазара или се поставят на хладно и сенчесто място. От  100 кв. м добивът е около 150 кг. Главите запазват много добре качествата си при замразяване.