Потребителско меню 

 

 

 

 

 

СОРТОВЕ ЗЕЛЕ ЗА РАННО ПРОИЗВОДСТВО, НО ПРИ ЕСЕННА СЕИТБА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеле

Дербентско. Зелката е конусовидна, със средна маса 1,2-1,3 кг, средно плътна, с добри вкусови качества. Ран сорт - след презимуване става готов за прибиране в началото на май. Има добра зимоустойчивост, но е средно устойчив на стрелкуване през пролетта, след презимуването. Среден добив 180-250 кг от 100 кв. м.

T-16. Хетерозисен холандски сорт. Зелката е кръгла, плътна, със средна маса 1-1,2 кг, с крехка и сочна вътреш-ност, но бързо напукваща се.

Много ран сорт - след презимуването зелките са готови за прибиране през втората половина на април и първите дни на май. Много е зимоустойчив и устойчив на предивременно изцъфтяване (стрелкуване). Средният добив е около 250 кг от 100 кв. м. Вкусовите и кулинарни качества на зелките са много добри.

Спринт. Сходен на Т-16, но е с няколко дни по-късен и с по-недружно формиране на зелките. Добивен.

Има и късни, зимоустойчиви сортове (холандският хетерозисен сорт Стилон), които се отглеждат както през лятото, така и през есента, но се оставят на полето и се прибират много рано - януари - февруари. Зелките са едри, тежки и груби, с посредствени вкусови качества.

Период от разсаждане до прибиране на зелките 60-62 дни. Добивен.

 

Отглеждат се още Марнер - разновидност на сорта Дитмарско най-ранно, с вегетационен период от разсаждане до първо прибиране на зелките 55-57 дни, устойчив на стрелкуване, но с доста силно напукване на зелките.

 

Делфи и Хермес - холандски хетерозисни сортове, много ранни, с дружно формиране на зелките, и др.