Потребителско меню 

 

 

 

 

 

СОРТОВЕ ЗЕЛЕ ЗА РАННО ПРОИЗВОДСТВО PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеле

Кои сортове главесто зеле са за ранно производство при пролетно засяване?

Дитмарско. Зелките са малки, кръгли, тежки 1,2-1,5 кг, устойчиви на напукване. Ран сорт, с вегетационен период около 105 дни. Средният добив е 200-250 кг от 100 кв. м. При много ранна сеитба част от растенията образуват цветоносно стъбло.

Карино. Нов хетерозисен сорт. Образува кръгли, твърди, здрави зелки, със светлозелени листа и плътна, бледокремава, нежна и крехка вътрешност. Средната маса на зелките е около 1,5 кг. Не се на-пукват и дълго време запазват външния си вид и много добрите си вкусови качества.

Сортът е ран - 58-60 дни от разсаждането до образуването на зелките. Издържа на високи температури. Слабо се напада от въшки. Зелките се завиват дружно. Някои производители го отглеждат и като късна лятно-есенна култура.

Средният добив е около 300 кг на 100 кв. м.

Луна. Японски хетерозисен сорт, с дружно образуване на зелките, чиято маса е 1,3-1,5 кг. Издръжлив е на напукване, но силно се депресира под влияние на рязко повишаване на пролетните температури.

Ран сорт - вегетационен период от разсаждане до прибиране на зелките 60-62 дни. Добивен.

Отглеждат се още Марнер - разновидност на сорта Дитмарско най-ранно, с вегетационен период от разсаждане до първо прибиране на зелките 55-57 дни, устойчив на стрелкуване, но с доста силно напукване на зелките.

Делфи и Хермес - холандски хетерозисни сортове, много ранни, с дружно формиране на зелките, и др.