Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ГРАХ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Грах

Кое е по-важно за изискванията на зеления rpax към външните условия?

Към топлината. Грахът е растение на прохладния кли¬мат. Семената на гладкосеменните сортове започват да поникват при температура 1-2 градуса, а на набръчканосеменните - при 4-8 градуса. Кълновете и младите растения издържат до -6, -8 градуса, цветовете и завръзите - до -2, -4 градуса. Сортовете с набръчкани семена са с по-слаба студоустойчивост . Оптимална температура за поникването и за растежа на граха е около 18 градуса. Грахът расте най-добре в райони, където пролетта е с постепенен преход от прохладно към топло време

Към светлината. Реагира отрицателно на засенчване. стъблото се удължава, залагането на първите бобов е се забавя, добивът намалява.

Към влажността. Взискателен е към почвената и въздушната влажност. Много неблагоприятно е засушаването през време на цъфтежа и образуването на бобовете. Нуждае се от сравнително умерена почвена влажност 70-80 % от ППВ. Тъй като се сее рано напролет, използва зимната и пролетната влага. Това дава възможност да се отглежда и без напояване

Към почвата. Може да се отглежда на различни почви.

Предпочита обаче средно тежките глинесто-песъчливи почви с алкална реакция (богати с вар почви). Не расте добре на кисели почви, както и на тежки, водонепропускливи и на много песъчливи почви.

Към предшественика. Не е много взискателен към предшественика. Трябва да се сее след домати, пипер, краставици, дини и пъпеши, зеле, зимни житни и др. Не понася себе си и другите бобови култури (фасул, бакла, фий, люцерна), след които трябва да идва не по-рано от 3-4 години.

Кои сортове грах да се отглеждат в градината?

От групата на ранните сортове, които са с вегетационен период около 50-60 дни:

Ран номер 1. Растението е високо 40-50 см. Първите бобове се залагат на 8-и, 9-и възел. В техническа зрелост бобовете са зелени, дълги 6-7 см, с 6-7 средно едри зърна. Семената са кръгли, гладки, зелени.Доста едри.

Ран и добивен сорт, но зърната му нямат добри вкусови и технологични качества; цени се главно за ранозрелостта.

Маргарит. Растението е високо 50-55 см. Залага първите бобове на 10-и - 11-и възел. В техническа зрелост бобовете са прави, тъмнозелени, дълги 6-7 см, със 6-7 тъмнозелени, дребни зърна. Семената са набръчкани, кремави, дребни.

Маргарит е ран, добивен сорт. Има много добри вкусови и консервни качества. Стерелизираният грах има зелен цвят и хубав външен вид и вкус.

От групата на ранните сортове се отглеждат още Спаркъл, Уймайоре корай, Глориоза, Фрости рой.

От групата на средно ранните сортове, които са с вегетационен период 62-70 дни:

Деница. Растението е средно високо (60-65 см). Бобовете в техническа зрелост са прави, дълги 7-8 см, средно със 7-8 добре оформени тъмнозелени зърна. Семената са набръчкани, кремави и кремавозелени, дребни

Средно ран, високодобивен сорт. Има много добри вкусови и консервни качества. Стерилизираният грах е с хубав външен вид, интензивно зелен цвят и добър вкус.

От тази група са и сортовете Фестивал, Уймайоре коезеп корай, Огоста, Антей.

От групата на късните сортове, чиито вегетационен период е 70-76 дни:

Успех 72. Образува дебело стъбло, високо 70-80 см.

Първите бобове се залагат на 15-и - 16-и възел. Бобовете в техническа зрелост са дълги 6,5-7 см, със 7-8 средно едри зелени зърна. Семената са силно набръчкани, средно едри, кремави.

Жизнен сорт с подчертана мразоустойчивост - при сеитба през октомври 80 % от растенията презимуват. Добивен, с много добри консервни качества.

Прометей. Високодобивен, устойчив на високи температури. Има много добри вкусови и консервни качества.

Към късните сортове са още Кубрат 3, Вятово, Мира.

Как да се подготви почвата за отглеждане на rpax?

Подготовката за отглеждане на зелен грах не се различава от тази на зеления фасул. Трябва обаче да се има предвид, че градинският грах се сее рано напролет. Често през този период почвите са преовлажнени. Затова е целесъобразно площта да бъде подготвена още през есента много добре. През пролетта се прекопава, изграпва се (или се бранува) и се набраздява. Непосредствено преди сеитбата се внася 1,5 кг амониев нитрат на 100 м2, който се заравя на 6-8 см.

Kora и как се сее зеленият rpax?

Зеленият грах се засява рано през пролетта: гладкосе-менните сортове - в края на февруари, набръчканосеменните - в началото на март. Късните сеитби (след март) трябва да се избягват, тъй като масовият цъфтеж съвпада сгорещините, а това е неблагоприятно за цъфтежа и формирането на бобовете.

Когато браздите са на разстояние 50-60 см една от друга, сее се от едната страна на кавалите, в средата на откоса, гнездово, по 6-7 семена в гнездо, при разстояние между гнездата 25-30 см.

Когато е набраздено на 80 см, сее се също гнездово, но от двете страни на кавалите.

Засява се и на равна повърхност, на двуредова лента, при разстояние между лентите 60 см, между двата реда в лентата - 20 см, между семената в реда 10-15 см (60 + 20 х 10-15 см).

При отглеждане на бразди има по-добра възможност за поливка; в другия случай трябва да се дъждува.

Грахът не понася дълбоко засяване. Затова се сее на дълбочина 5-6 см не по-дълбоко от 8 см.

Високи добиви се получават, когато се засяват 80-100 кълняеми семена на 1 м2, или 1,6-2,5 кг семена на 100 кв.м.

Какви са по-важните грижи за посевите от зелен rpax?

Извършват се две окопавания. Първото е когато расте¬нията станат високи 6-7 см, второто - 10-15 дни по-късно. С второто окопаване растенията се загърлят леко. Преди масовия цъфтеж на средно ранните и късните сортове се подхранва с 1-1,5 кг амониев нитрат на 100 м2.

Зеленият грах се отглежда в някои райони без напояване. Поливане е необходимо, когато се отглежда на лейка, песъчлива почва и при суха пролет. Напояването осигурява по-висок добив и затова, когато има водоизточник, препоръчват се 2-3 поливки. Полива се в хладните часове на деня, за да се предпазя растенията от слънчев пригор. Първата поливка обикновено е през втората половина на април, втората - във фаза масов цъфтеж и третата (само за късните сортове) - около средата на юни.