Потребителско меню 

 

 

 

 

 

СЪХРАНЕНИЕ НА ПРЕПАРАТИТЕ ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА.ЗА КАКВО СЛУЖАТ ПРИЛЕПИТЕЛИТЕ? PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Торове

Къде и как да съхраняваме  средствата за растителна защита?

Средствата за растителна защита трябва да зимуват в затворени помещения или шкафове и не бива да се съхраняват заедно с хранителни продукти. Температурата не играе роля за съхраняването им, ако са на зърна или на прах, но има значение за течните средства. Те трябва да се съхраняват на място, където няма да замръзнат. Ако са прибрани в неотоплено помещение, трябва точно да се спазват указанията на производителя, описани на опаковката, и при нужда препаратите да се преместят в друго помещение.

В никакъв случай не изваждайте средствата за растителна защита от оригиналните опаковки и не ги съхранявайте в други съдове. Това важи особено за пълненето им в бутилки от напитки.

Ако имате в дома си средства за растителна защита с изтекъл срок на годност, не ги употребявайте. Изхвърлете ги в съответния контейнер.

За какво служат прилепителите?

 

Повърхността на листата на някои растения, като олеандър, смърч, палма и др., е покрита с восъчен налеп, който е причина за бързото изтичане на разтвора при пръскане, вследствие на което ефектът от използвания препарат е нищожен. Затова при пръскане на тези растения към основния разтвор трябва да се прибави прилепител. Той намалява количеството на разтвора за пръскане и повишава ефективността на използвания препарат (фунгицид, акарицид, инсектицид и др.). Прилепителите са спомагателни вещества, които намаляват повърхностното напрежение на капките от разтвора. Вследствие на това попадналите върху листните петури капки не са с полусферична форма, а са леко сплеснати. Това допринася за по-равномерното им разпределение върху листната повърхност. Не е за пренебрегване и фактът, че прилепителите размекват восъчния слой, покриващ хитиновата обвивка при някои насекоми. Това води до по-ефикасно използване на ин-сектицидите. Най-евтин измежду прилепителите е калиевият сапун (течните сапуни). В 10 л вода се разтваря 0,1 кг калиев сапун. Към разтвора се прибавя използваният за случая инсектицид или фунгицид.