Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ РАЗСАД НА ПАТЛАДЖАН PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Патладжан

 

 

Какви са по-важните условия за отглеждане на качествен разсад от патладжан?

За ранно производство на патладжан семената се засяват в края на януари или в началото на февруари в топъл парник. В началото на март, когато образуват два същински листа, растенията се пикират в полутопъл парник на разстояние 10 х 10 см. Трябва да се има предвид, че кореновата система на патладжана се възстановява трудно. Затова е полезно да се пикира в саксийки - така при засаждането на постоянно място растенията запазват по-добре корените си, което е благоприятно за прихващането им. Подсипва се 1-2 пъти с торово-почвена смеска.

За средно ранно производство семената на патладжана се засяват около средата или през втората половина на март в полутопъл парник. Отглежда се гъст непикиран разсад.

На 1 кв.м се засяват 5-7 г семена, от които се получават 500-700 годни за засаждане растения. За да се засади площ от 100 кв.м, необходими са около 5 г семена, или 3-3,5 рамки пикиран разсад, или приблизителнр една рамка непикиран разсад.

Температурата в парниците се поддържа 18-25 градуси в слънчеви дни и 15-17 градуси в облачни дни и през нощта. При по-продължителни положителни температури разсадът изостава и се деформира. Въздухът в парниците трябва да бъде сух, а почвената влажност - умерена.

Разсадът става по-взискателен към почвената влажност, когато образува цветни пъпки, поради което в последния период, преди разсаждането, не бива да се засушава силно. Тъй като патладжанът изисква много светлина, парниковите стъкла трябва да бъдат винаги чисти. Отвиването на парника да става сутрин по-рано и завиването му възможно по-късно.

Kora се разсажда патладжанът?

Необходимо е срокът на разсаждане на патладжана да се съобрази с високите топлинни изисквания на растението. Патладжанът се разсажда след изнасянето на ранните домати и пипера, когато времето се затопли добре. Изнесеният по-рано разсад линее до настъпване на по-топло време.

За ранно производство патладжанът се разсажда не по-рано от края на април в южните райони на страната и след 10 май - в северните.

За средно ранно производство, което става с непикиран разсад, патладжанът се разсажда от началото докъм 10-и май, но може и докъм 15-и май.

На каква повърхност и разстояния се разсажда патладжанът?

Патладжанът се отглежда на тирове (кавали). Мястото се набраздява на 70 см. В реда между растенията се оставя разстояние 30-40 см.

Как се разсажда патладжанът?

Патладжанът се разсажда откъм южната или източната страна на тира. Пикираният разсад се разсажда в ямки, а непикираният - със садило. Не трябва да се разсажда в дъното на браздата, тъй като там топлинният режим на почвата е неблагоприятен, и много високо на тира, за да не страдат растенията от пролетните студени ветрове. Току-що засадените растения се поливат с канче и полятото място се покрива с рохкава почва. Когато почвата е суха и времето е топло, полива се с течаща вода, но задължително с малка поливна норма.

Какви са rрижите за патладжана след разсаждането?

В основни линии грижите за патладжана след разсаждането са като за пипера. Първото окопаване се прави след прихващането на растенията, обикновено след втората поливка, но трябва да се напомни, че патладжанът се прихваща бавно. С първото и с второто окопаване на почвата растенията се загърлят. По-късно, когато е необходимо да се полива един път седмично, след две-три поливки почвата се разрохква, но плитко, за да не се разкъсат корените.

 

Растенията не бива да се засушават.