Потребителско меню 

 

 

 

 

 

АКО ТИКВИЧКИТЕ НЕ ОБРАЗУВАТ ПЛОДОВЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Тиквички

когато тиквичките не образуват плодове

 

Тиквичките се отглеждат лесно и подобно на тиквите не създават проблеми на любителя градинар. Предпочитат хумусна, рохкава почва, богата на хранителни вещества и през целия вегетационен период се нуждаят от много вода.

Трябва да имате предвид обаче, че тиквичките са еднодомни растения. Това означава, че мъжките и женските цветове са разделени, но се намират върху едно растение. Ще ги разпоз-наете по съцветието. Мъжките цветове израстват на цветно стъбло, а женските развиват в основата ясно видим плодник, от който след успешно оплождане израстват тиквичките. Опрашването става от насекоми, най-често от пчели. Ако в градината си имате само няколко растения, възможно е да не се получи опрашване, особено ако наблизо има много цъфтящи растения или големи селскостопански площи. Тогава цветовете на тиквичките не са атрактивни за пчелите и те може да ги подминат.

Има две възможности за опрашване. Първата: полените от мъжките цветове се пренасят върху женските с фина четка. Методът е прост и в повечето случаи успешен. Втората: рано сутрин (най-добре преди 6 ч.) растенията се пръскат със захарен разтвор. Пчелите много скоро откриват този източник на храна и се устремяват към тиквичките. Това гарантира успешно опрашване и оплождане.