Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ЗАСАЖДАНЕ, ГРИЖИ И БРАНЕ НА ТИКВИЧКИ PDF Печат Е-поща
(3 votes, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Тиквички

 

 

Как се отглежда разсадът за ранно полско производство на тиквички?

Трябва да се отгледа 30-35-дневен разсад, който може да бъде разсаден на открито, когато няма вече опасност от слани, а почвата е затоплена трайно до 13-14 градуса, т. е. към края на април - началото на май. Следователно, засяват се през втората половина на март. Сеитбеният срок зависи все пак от конкретните условия на района.

Семената предварително се рътят. Сеят се в саксии или в пластмасови кофички, подредени в полутопъл парник, или в полиетиленова оранжерия, но с допълнително покритие от полиетиленов тунел.

Разсадът се отглежда както при краставиците. За 100 кв. м се осигуряват 150-160 растения.

Kora и как се разсажда на полето разсад от тиквички?

Разсадът от тиквички може да бъде изнесен на полето само при трайно затопляне на времето. На подготвените високи лехи се правят ямки през 50-60 см, в един ред. Предварително полетият разсад се изважда от саксийките и се засажда в ямките на дълбочина до семеделите. В ямка трябва да има само по едно растение. Всяко засадено растение се полива обилно с лейка, но без да се мокрят листата (сваля се решетката на лейката). В най-южните райони може да се полее и с течаща вода, но с неголяма поливна норма.

Kora и как се сеят тиквичките за  средно ранно полско производство?

Извършва се като при средно ранното полско производство на краставици. Сеитбената норма е 40-50 семена за 100 кв.м. в гнездо, след прореждането, се оставя по едно растение.

Какви са rрижите за ранните и за средно ранните полски тиквички?

Те са сходни с тези за полските краставици. Окопава се обаче по-дълбоко, отколкото при краставиците.

Предприема ли се резитба при ранните средно ранните полски тиквички?

Това обикновено не е необходимо, тъй като сортове, каквито са Изобилна, Горнооряховска 1 и др.,имат късо невлечащо се стъбло, малко разклонения и образуват много женски цветове. Може обаче до първата беритба да се отстранят разклоненията по стъблото, докато са още 4-5 см дълги.

Кога и как се берат ранните и средно ранните полски тиквички?

От ранното полско производство беритбите започват към края на май, от средно ранното полско - през първата половина на юни. Бере се всеки ден, внимателно, без да се обръщат растенията. Плодовете се отрязват в техническа зрелост с дължина 15-18 см, с 1-2 см от дръжката. Веднага се подреждат в касетки и се поставят на Сянка. От едно растение се получават до 20 плода.

При беритбите се отстраняват старите, зажълтели листа, както и деформираните и загнили плодове.

Ранните полски тиквички се берат докъм края на юли, средно ранните - до края на август.

Добивът от 100 кв. м е средно 300-400 кг; при добри грижи се получава и повече.

Защо понякога загниват първите плодове на тиквичките?

Случва се, когато летежът на пчелите е смутен от външните условия, женските цветове да не се опрашват. Освен това, понякога в началото на цъфтежа женските цветове изцъфтяват малко по-рано от мъжките, поради което няма прашец за опрашването им. В резултат на това женските цветове прецъфтяват неоплодени, а завръзите не нарастват, пожълтяват и загниват. Те трябва да бъдат отстранени от растенията щом се нормализират летежът на пчелите и цъфтежът на мъжките цветове, опрашването и оплождането протичат нормално. Образуват се вече качествени плодове.

Как се произвеждат ранни и средно ранни тиквички в полиетиленови оранжерии?

В основни линии това е както при краставиците, прикрепване на опорна конструкция и резитби не се извършват. Не се прекалява с азотното торене, тъй като тиквичките са склонни, както и краставиците, да натрупват по-големи количества нитрати.

 

Осигурява се добив от май до август. Получават се средно 6-7 т стандартни плодове от декар оранжерийна площ.