Потребителско меню 

 

 

 

 

 

БОРБА СЪС ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ ВРЕДИТЕЛИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

Как дa се преборим срещу листните въшки с естествени настойки

Твърди се, че т.нар. естествени настойки помагат срещу листни въшки и други насекоми. Какви са те и как се прилагат?

Най-често се прави отвара от коприва по следната рецепта: 100 г прясна коприва се накисва за 12 до 24 часа в 1 л вода и растенията се пръскат с получената течност. Не се дава гаранция за ефекта на настойката. Тя е по-скоро предпазно и укрепващо растенията средство.

Вредни ли са къртиците в градината?

За разлика от ровещата мишка къртицата не е вредител в домашната градина. Тя се храни с насекоми и червеи и не се докосва до растенията. Затова не е причислена към групата на вредителите и не бива да се води борба с нея.

Различни производители предлагат естествени средства за прогонване на КЪРТИЦИ, изградени от различни ароматни компоненти. Миризмите гонят къртиците от градината, без да им вредят.

Можете да изгоните къртиците от градината, като натъпчете в ходниците им човешки коси, които ще получите от някой фризьор.

Как дa се преборим с поповите прасета

Поповите прасета (Gryllotalpa gryllotalpa) са близки роднини на нашите щурци. Те живеят близо до повърхността и пробиват тесни ходове. Хранят се с корени и с долната част на листната дръжка. Особено обичат семеначета и млади растения. Повечето време прекарват в подземните си ходове. В  периода на чифтосване (от април до юни) излизат на повърхността и нощем.

Трудно е да се преборим с поповите прасета, но известен успех се постига с един много прост трик: в периода на чифтосване се ловят всички излизащи на повърхността животни. За целта се използват капани с гладък ръб (чаши, буркани, саксии, купички), които се заравят в земята така, че горният ръб да е на височината на тунелчето, про копано от животното. Заедно с това се нареждат дъсчици във формата на звезда, като двете срещуположни се допират до съдове. Животните минават по дъсчиците и падат в съдовете. Проверявайте постоянно и изхвърляйте уловените попови прасета.

През юни и юли животните снасят яйцата си в гнезда, разположени на 15-20 см в земята. Ако откриете такова гнездо, изровете го и го изхвърлете. Разпознава се по това, че растенията над него вехнат и умират.

Поповите прасета се размножават много бързо. Женските снасят в гнездата до 300 жълти яйца с големина на овесени зърна. След две-три седмици се излюпват младите животни, подобни на мравки.

Как дa се преборим с охлювите в градината

Охлювите могат да причинят сериозни вреди в градината.

При благоприятно време те се размножават бързо и изгризват крехките листа на зеленчуците и декоративните растения. Като първа мярка събирайте охлювите в ранните сутрешни часове или в дъждовни дни. За целта поставете на различни места в градината листа от салата, много обичани от охлювите и използвани като дневни убежища. Засаждането на растения, които привличат охлювите, също може да улесни ежедневното събиране. Най-добре е да засадите тагетес (турта).

Друга мярка, прилагана в биологичното земеделие, е примамка с бира. Малки съдчета, например кофички от кисело мляко, се заравят в земята така, че охлювите да могат да минават през ръба. Капаните се напълват с прясна бира, която привлича охлювите. Това улеснява отстраняването им.

В специализираните магазини се предлагат и мрежи, които не пропускат охлювите. Те са предназначени за чувствителни култури.

Има няколко ароматни растения, които охлювите не понасят. Такива растения трябва да се засадят около лехите със зеленчуци. Между браздите може да засадите синап (Sinapsis arvensis), хрян (Amoracia rusticana) и чесън (Аlliиm sativum).

Смята се, че поречът (Borago officinalis), черният пелин (Artemisia abrotanum), мащерката (Thymus vulgaris), магданозът (Petruselinum crispum), лавандулата (Lavandula officinalis), градинският кервиз (Anthriscus cerefolium), исопът (Hyssopus officinalis), невенът (Calendula officinalis), салвията (Salvia officinalis), латинката (Tropaeolum majus), копривата (Urtica dioica) и някои папрати също отблъскват охлювите.

Ако не желаете да засадите ароматни растения между зеленчуците, можете да използвате настойки от тях, с които да поливате застрашените лехи. Нарежете две шепи от съответното ароматно растение на парченца с дължина 1 см и ги накиснете за около пет часа в 10 л вода. С получената течност поливайте лехите, в които има охлюви.

Как да се борим срещу охлювите с биологични средства?

Има два препарата за биологична борба срещу охлюви.

Голите охлюви, които се смятат за вредители в градината, се унищожават с тънки червеи Т.нар. нематоди. Нематодите се отглеждат в лаборатории и се продават в минерални обвивки. Приложението им е сравнително просто. Материалът се разтваря във вода, с което и се поливат застрашените повърхности. Нематодите проникват в охлювите и изхвърлят бактерия, която ги убива. Средството е безопасно за човека и животните.

Сравнително ново средство е ферамолът - зърна за охлюви с активна съставка железен фосфат. Става дума за съединение, което в тази форма се среща и в природата. Освен същинското активно вещество ферамолът съдържа и силно привлекателни за охлювите вещества. Особеното в това ново средство е, че вредните голи охлюви излизат на повърхността, поглъщат препарата, но не умират там, а сравнително бързо и без образуване на слуз се оттеглят в подземните си скривалища и умират.

Ферамолът е напълно безопасен за кучетата и котките, както и за свободно живеещи животни, като таралежи, дъждовни червеи и други полезни видове.

Приложението на препарата е просто. Препоръчителното количество е 5 г на квадратен метър, което съответства на около 350 зрънца. В зеленчуковата градина не е нужно да се спазва карантинен период.

Внимавайте зрънцата да попадат само върху почвата между растенията. Не ги раз хвърляйте върху самите растения, защото е възможно да ги увредите. Макар че ферамолът е безопасен за хората, би било крайно неприятно изведнъж в салатата ви да се появят сини зрънца.

Съвет: Когато прилагате средства за растителна защита, постарайте се да избегнете отвяването на пръсканата течност. Пръскайте вечер и само при тихо време. Ограничавайте се върху нападнатите части на дървото. Непременно спазвайте посочения на опаковката срок, преди да събирате плодове.