Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ТЕЛЕНИ ЧЕРВЕИ /ELATERIDAE/ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

 

Така са известни ларвите на твърдокрилите насекоми от сем. Elateridae, по-важни от които са обикновеният (обикновен телен червей), малкият, тъмният и западният полски ковач. Тези видове са широко разпространени във всички лозарски райони на страната и вредят в лозовите вкоренилища, по лозичките, засадени на постоянно място, и по други културни растения.

В зависимост от видовата принадлежност възрастното насекомо е смолисточерно, тъмнокафяво или  червено-кафяво. Тялото е тясно, удължено, гръбно-коремно сплеснато, а твърдите крила са точкувани в надлъжни редове. Дължината на тялото е 6-12 мм. Яйцата са бели, овални. Ларвата е цилиндрична, бледожълта до жълто-кафява, жилава и извита (Прилича на късче тел), откъдето носи името цялото семейство. Дълга е 30-35 мм.

Повреди причиняват  ларвите, които прегризват или напълно изгризват поникващите леторасти на  лозичките под почвата. Повредите са фатални за лозичките, засадени на постоянно място и във вкоренилищата.

Телените червеи развиват едно поколение за 2-4 години и зимуват в почвата като ларви от различни  възрасти и възрастни насекоми. Възрастните се появяват още през втората половина на април. Те снасят яйцата си на купчинки по 8-10 най-често до заплевени с пирей места (житни посеви, люцерна, царевични посеви и др.), където е по-влажно. През първата година от развитието си ларвите на някои видове се хранят и с изгнили растителни остатъци.

Борба с телените червеи. Преди да се създаде лозовото вкоренилище или  новото лозе, необходимо е чрез почвени разкопки с разсади да се установи плътността на ларвите средно на квадратен  метър. На един декар площ се правят от две до четири разкопки по диагоналите на площта. В зависимост от  количеството на установени ларви, площта се разделя на слабо (до 5 ларви на 1 кв.м), редно (6-15 ларви на 1 т) и силно (над 15 ларви на 1кв.м) заразени участъци. При установяване на ларви, независимо от количеството им на 1 кв.м, почвата се третира с 4-6 кg/dka линдан, след което препаратът се заорава.

При поява на ларви в лозовото вкоренилище или по засадените на постоянно място лозички допълнително се внася Линдан, като се пазят младите коренчета, тъй като може да причини фитотоксичност. Целесъобразно е след поставяне на препарата да се извърши поливане. Освен с линдан 2,8 почвата може да се третира чрез поливане с 0,15% базудин 60,0,2-0,25% дурсбан 4Е или 0,15% вофатокс.

 

Подобни повреди причиняват и ларвите на т. нар лъжетелени червеи.