Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ФУНДАЗОЛ И МЕТИЛ ТОПСИН - ОПИСАНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ PDF Печат Е-поща
(15 votes, average 4.93 out of 5)
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

 

ФУНДА30Л ИЛИ МЕТИЛ ТОПСИН. КОЙ ДА ИЗБЕРЕТЕ?

Фундазолът съдържа активното вещество беномил 50%. Той е намокрим прах с ЛД50 - 10 г/кг живо тегло орално за плъх, което значи, че е слабо отронен за топлокръвните животни. Фундазолът е системен фунгицид с предпазно и лечебно действие. При пръскане прониква в растенията през листата, но само през тези, върху които е попаднал разтворът (не преминава от лист в лист). Когато се прилага чрез поливане, той се придвижва от корените с възходящото сокодвижение и се разпространява равномерно във всичките надземии органи. Включва се в обмяната на веществата и силно намалява размножителната способност на патогенните гъби.

Фундазолът се използва за поливане срещу сеченето и сивото гниене по разсада -0,05-процентов разтвор (5 л/кв. м), веднага след появата на болестта. В пластмасовите оранжерии той трябва редовно да се прилага при доматите и краставиците около 20 дни след засаждането им, т. е. веднага след като растенията се прихванат. Полива се с 0,05-процентов разтвор (по 1 л разтвор или по 0,5 г препарат на едно растение). Така се ограиичава развитието на фузарийното и вертицилийното увяхване и се отсрочва за 30-40 дни появата на листната плесен и сивото гниене по доматите и на брашнестата мана по краставиците. Фундазолът забавя проявата и намалява пораженията от вертицилийно увяхване по дините и пъпешите, отглеждани в полиетиленови оранжерии. Прилага се СЪЩО чрез поливане около 20 дни след засаждането, когато започне интензивен растеж на ластуните - 0,025-процентов разтвор (по 2 л на гнездо).

Трябва да се запомни, че фундазолът не е подходящ за борба с брашнестата мана по краставиците по време на беритбата, докато при другите растения от семейство тиквови може да се използва, като последното пръскане задължително да бъде около две седмици преди прибирането на плодовете.

Семето за арпаджик и за директна сеитба на лук за глави се обеззаразява с 3 r фундазол (за 1 кг семе). Скилидките на зимния чесън, дребните луковици на лука за зелено и щеклингите на праза преди засаждането се киснат в продължение на 30 мин. в 0,2-процентов разтвор на препарата. С това се ограничава развитието на различии гъбни паразити (най-вече от род ботритис) И на причинителя на бялото гниене по чесъна.

Срещу листните петна по целината и брашнестата мана по морковите се пръска с 0,05-процентов разтвор на фундазол, когато болестта се появи. Повтаря се след 14 дни.

В овощарството фуидазолът се използва в концентрация 0,05-0,1 % срещу струпясването по ябълките и крушата, кафявото гниене по овощните култури, брашнестата мана по ябълката и др. Но за да не се създава устойчивост на тези патогенни гъби към препарата, той трябва да се редува с други фунгициди.

Фундазолът е ефикасен срещу оидиума и сивото гниене по лозата в концентрация 0,05-0,1 %. Не бива обаче да се прекалява с него. Препоръчва се да се употребява най-много два пъти по време на вегетацията, като се използват и други препарати (байлетон и рубиган срещу оидиума и ронилан срещу сивото гниене).

Фундазолът може да се комбинира с всички инсектициди за едновременна борба с неприятелите.

Препаратът не е фитотоксичен за растенията, но при ябълковия сорт Златна превъзходна понякога причинява ръждиви петна. Различно е действието му върху полезните видове. Слабо отровен е за хищния акар фитосейулус и за златоочиците. Потиска развитието на енкарзията и на ашерсонията. Не е токсичен за пчелите, птиците и рибите. Остатъци от него в гроздето не влияят върху ферментацията на виното.

В зависимост от вида на културата карантинният срок на фундазола е различен. За овощните е 20 дни, за доматите и гроздето - 14, а за краставиците - 7.

Един от най-големите недостатъци на този препарат е, че различните патогенни гъби бързо стават устойчиви на него. Ето защо много важно е всеки, който работи с фундазол, да запомни, че по време на вегетацията не бива да го използва повече от един път и по изключение два пътн. Някои от патогенните гъби, които се развиват у нас, вече не са чувствителни на фундазола. Такива са причинителите на сивото гниене и  на оидиума по лозата, на видовете брашнеста мана по растенията от сем. тиквови и други.

 

Метил топсинът съдържа активното вещество тиофанат метил 70%. Представлява намокрим прах с ЛД 50 - 6000 мг/кг живо тегло орално за плъх. Механизмът на действие, проявата на устойчивост, начинът на прилагане, поносимостта от растенията и карантинният срок са същите както при фундазола. Затова препоръчваме на личните стопани да работят с метил топсин. У нас е одобрен за борба срещу брашнестата мана по ябълката, прасковата и лозата, срещу струпясването по ябълката и бадема, срещу сивото гниене по гроздето и ягодите в концентрация 0,1 %; срещу брашнестата мана по краставиците и касиса 0,05% и срещу брашнестата мана по доматите и пипера 0,07 %. Използва се за поливане срещу сеченето по разсада 0,07% и срещу фузариума по карамфила 0,15% (по 5-6 л{кв. М).  И  още нещо, което е добре да се знае. Когато някоя патогенна гъба стане устойчива към метил топсина, тя е устойчива и към фундазола, и обратно.