Потребителско меню



 

 

 

 

 

 

ВЕРТИЦИЛИЙНО УВЯХВАНЕ. БОРБА С ВЕРТИЦИЛИЙНО УВЯХВАНЕ PDF Печат Е-поща
(3 votes, average 2.33 out of 5)
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

Вертицилийно увяхване. Напада растенията във всяка възраст. Рано заразените растения силно изостават в растежа си и почти не дават плод. На по-късно заразените растения листата увяхват, завиват се и изсъхват. Най-напред това се наблюдава по най-долните листа, но постепенно увяхването обхваща и по-горните етажи на растението, докато останат само няколко листа на върха. През горещите часове на деня болните растения клюмват и през нощта отново се освежават, но не загиват. Характерни признаци за диагностицирането на тази болест са кафявото оцветяване на дървесината в основата на стъблото и това, че корените на болните растения винаги са свежи и на вид здрави.

Причинител е почваобитаващата гъба VerticiIlium dahliae, която паразитира по много културни и диворастящи видове растения. В почвата се натрупва при продължително и почти безсменна отглеждане на чувствителни към нея култури. От почвата патогенът прониква в корените на растенията и се развива в проводящата система. Вредата от него е двойна - разрушава проводящата система и образува в нея гъбно тяло и по този начин пречи на нормалното сокодвижение, а с токсините си непрекъснато отравя растението и нарушава нормалното про-тичане на биохимичните и физиологичните процеси в него. Тази гъба е топлолюбива, затова с повишаване на температурата пораженията по пипера се засилват, а при снижаването й - намаляват.

Борба с вертицилийното увяхване. Обеззаразяване на почвата в разсадопро-изводителните отделения и в оранжериите чрез пропарване или с базамид гранулат в доза 40 g /кв. м. Редуване на културите при открито поле. Отглеждане на пипер на плаща с по-тежки почви. Третиране на растенията със системни фунгициди в началото на вегетацията. Почистване и унищожаване на остатъците от болни растения.