Потребителско меню 

 

 

 

 

 

СЕЧЕНЕ НА РАЗСАДА. БОРБАТА СРЕЩУ СЕЧЕНЕТО НА РАЗСАДА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

БОЛЕСТИ И НЕПРИЯТЕЛИ ПО ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ  И БОРБАТА СРЕЩУ ТЯХ

Зеленчуците в България се отглежда на открито и в култивационни съоръжения в различни срокове и производствени направления. Това дава отражение върху вредната дейност на отделни неприятели и причинители на болести. При полско производство от болестите по-голяма вреда причиняват вертицилийното увяхване, столбурът, маната, втрънчването и др., а при оранжерийно - маната, тютюневомозаичният вирус, брашнестата мана  и др. По тип и място на поражение всяка отделна болест  или неприятел може да се отнесе главно към една от посочените по-долу групи.

 

Гниене по корените и основата на стъблото

Сечене на разсада. Наскоро след поникването растенията падат като отсечени. В основата си стъблото е омекнало и изгнило. Повреденото нежно стъбло не е в състояние да крепи растението и то пада като отсечено. При отглеждане на гъст разсад отначало се изсичат отделна растения, след това съседните до тях, като се образуват различни по големина петна от загинали растения. Освен този тип на поражение се наблюдава и т. нар.  лъжливо сечен е, при което на границата с повърхността на почвата нежното стъбълце изтънява като конец, но не загива и растението пада както при истинското сечене. При изскубването на такова растение се вижда, че под прегорялата част стъбълцето е здраво и свежо, докато при истинското сечене то е поразено и по-долу.

Сеченето е "детска болест" на растението. И двата вида сечене може да се наблюдават и по застарели растения, на които се поврежда кората в основата на стъблото. Такъв разсад не клюмва, а само спира растежа си и след известно време увяхва и изсъхва. При истинското сечене петната от гнила тъкан са воднисти и тъмни, а при лъжливото  по тях вдървесинената част  нa стъблото е оголена или червен икавокафява.

Причинители на Истинското сечене са различни обитаващи почвата плесенни гъби най-често от родовете Pythinm и Rhizoctonia, а по-рядю от Pytophthоra, Fusarium, Olpidium и др. Гъбите от първите два рода са разпространени повсеместно, но особено силно се намножават във влажната и богата с органични вещества почва при температура около 25 градуса, недостатъчна светлина,  повишена влажност и наличност на по-силно изнежен разсад.

Лъжливото сечене се причинява от високи температури и прегряване на повърхностния почвен слой, от което прегарят тъканите на кората на младото растение. От него по-силно страда по-късният разсад. По-често се наблюдава по сортовете пипер  Гороглед 6 и Куртовска капия 1619.

 

Борба срещу сеченето на разсада. Срещу истинското сечене борбата се води в няколко направления - унищожаване на заразата в почвата чрез пропарване или фумигиране, профилактика срещу ново заселване на почвата с тези гъби, предпазно третиране на почвата при сеитба и на разсада с химични средства при поява на болестта, поддържане на оптимален микроклимат в култивационното съоръжение и др. Особено внимание трябва да се обърне  на влажността, от която разсадът бързо  прераства и се повишава чувствителността му към тази болест. За намаляване на пораженията от лъжливото сечене не бива да се допуска продължително изсушаване на повърхностния почвен слой.