Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ВИШНЕВ ХОБОТНИК. КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ЧЕРЕШОВИЯ ХОБОТНИК? PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

Какво представлява черешовия хоботник?

Вишневият или черешов хоботник е малко бръмбарче с вишневочервен цвят и златистозелен блясък. Неприятелят развива едно поколение годишно Зимуват както възрастните, така и част от ларвите и какавидите в почвата.

Вредят бръмбарите и ларвите, като повреждат пъпките, цветовете, листата и плодовете.

Бръмбарите се появяват рано през пролетта като се хранят с набъбващи пъпки. След това нагризват цветовете и листата, а по-късно - и плодовете, по които правят дълбоки кръгли ямички. Женските снасят яйцата в месестата част на плодовете, непосредствено до костилката. Ларвите се хранят с ядките на плода, а като завършат развитието си, пробиват стената на черупката, излизат от плода и отиват в почвата. Повредените плодове са почти негодни за консумация както в прясно състояние, така и за преработка.

С какъв разтвор да пръскаме вишневия хоботник?

През пролетта след като бръмбарите са пропълзели по дърветата се третира. Извършва се преди и след цъфтежа. Прагът на икономическа вредност е 5-6 възрастни индивида от 10 клонки на дърво, което се установява чрез стръскване на дърветата.

За борба с вишневия хоботник е регистриран само нуреле Д - 0,08%, но може да се пръска и с някои други инсектициди - децис 2,5 ЕК - 0,04%, вазтак нов 100 ЕК - 0,02% и др.

През лятото и есента почвата се обработва, за да се унищожат ларвите.