Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПРОИЗВОДСТВО НА КРАСТАВИЦИ В ПОЛИЕТИЛЕНОВИ ОРАНЖЕРИИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Краставици

 

Как се произвеждат ранни краставици в полиетиленова оранжерия?

Производство на разсад. Срокът на сеитба се съобразява със следните особености:

- за засаждане на постоянно място в оранжерията се използва 30-35-дневен разсад;

- засажда се, когато температурата на почвата в оранжерията на дълбочина 15 см е над 13 градуса т.е. времето за сеитба се съобразява с топлинните условия в различните райони на страната.

Ориентировъчно в най-топлите райони може да се сее през втората половина на февруари или първата половина на март и да се разсажда към началото на април. Сее се в саксийки или пластмасови кофички, напълнени с торовопочвена смеска, подредени в полутопъл парник или в оранжерията върху леха, затоплена предварително с биотопливо: топлият оборски тор се зарежда в изкопан в оранжерията трап, дълбок 25-30 см; отгоре се подреждат саксийките. Във всяка саксийка се засяват по 2-3 семена. Лехата със саксийките се покрива с полиетиленов тунел, който се отстранява при топло време. След поникването във всяка саксийка се оставя по едно растение. Според нуждата се полива, проветрява се и се подсипва с торово-почвена смеска. Няколко дни преди засаждането растенията се пръскат предпазно с 0,2 % пероцин или 0,2 % дитан.

Подготовка на оранжерията. През есента площта се наторява с 6-8 т полуразложен оборски тор, 50-60 кг обикновен суперфосфат.и 15-20 кг калиев тор на декар, след което се изорава на дълбочина 28-30 см. През пролетта, след като площта се освободи от салатата, зеления лук, зеления чесън или спанака, се полива и почвата се обработва отново на дълбочина 18-20 см. После се набраздява на разстояние 90 см или се оформят високи лехи, широки 1 ОО см, с пътеки между тях, широки 50 см.

Засаждане. Растенията се изваждат внимателно от саксийките, които са предварително полети, и се засаждат в плитки ямки на дълбочина до семеделите. Разстоянията на засаждане са 90 х 40 см - при браздова повърхност, и по два реда на висока леха, на 50 см между редовете и на 40 см в реда. Веднага след засаждането всяко растение се полива със слабо затоплена вода.

Грижи. Най-важно е да се поддържа оптимален топлинен режим. Няколко дни след засаждането дневната температура се поддържа около 25 градуси, а нощната - 15-18 градуси. По-късно дневната температура при слънчево време трябва да е 22-28 градуси, при облачно - 20-25 градуси, а през нощта - с няколко градуса по-ниска. Понякога, при неотопляема оранжерия, се налага да се поставя допълнително по- лиетиленово платно и да се покриват растенията с полиетиленови тунели.

Първоначално растенията се поливат по-рядко с позатоплена вода, по гнезда. По-късно, вече през май, се напоява с течаща вода или чрез дъждуване. Така почвената влажност се поддържа над 80 % от ППВ, въздушната -80-90 %. Проветрява се редовно, първоначално през по-топлите часове на деня.

Окопава се плитко, на 8-10 см дълбочина, за да не се повредят корените, като същевременно основата на стъблата леко се загърля.

Растенията се подхранват 2-3 пъти през 10-12  дни с по 15-20 кг амониев нитрат на декар. Подхранва се и 1-2 пъти с по 1 т пресен оборски тор на декар, размит в поливната вода. Първото подхранване с оборски тор се прави в началото на плододаването. Стъблата на краставичните растения се привързват под 4-ти - 5-и лист с манила или с други подобни материали за телена конструкция, висока около 2 м.

Извършва се и резитба за формиране на стъблото и за определяне на количеството на плодовете.

При сортовете Гергана, Свежест и Десислава резитбата е следната. На височина 20-25 см от основата на стъблото се почистват всички разклонения. Следващите няколко разклонения се прекършват на 2 листа и един плод, по-горните на 2-3 плода. Върхът на стъблото се прекършва на 10-12 см над тела на конструкцията ..

Разклоненията под прекършения връх - 2-3 на брой, се оставят свободно надолу. Прекършват се едва на 70-80 см над почвената повърхност.

При сортовете Сандра, Мирей и други от женски тип резитбата е следната. Първият плод по стъблото се оставя след 4-ти - 5-и лист, а под него се отстраняват всички цветове и разклонения. По-нататък по стъблото се оставят всички плодове, като се отстраняват разклоненията. Върховете на растенията се прекършват на 10-15 см над тела, а 2-3 разклонения под върха се спускат свобод¬но надолу. Прекършват се, когато достигнат 70-80 см над почвената повърхност.

След прихващането растенията се пръскат с 0,3 % пероцин. Използва се най-тесният - с най-малък отвор на дюзата, разпръсквач на машината. Пръскането се повтаря всеки 10 - 12 дни, но с 0,4 % дитан, 0,3 % али ет, 0,3 % превикур, 0,15 % шампион и др. главно срещу маната. Препаратите трябва да се редуват.

 

Беритби. Извършват се от май до юли. От декар се получават 8-10 т стандартни плодове.

Как се произвеждат средно ранни краставици в полиетиленови оранжерии?

Краставиците за средно ранно производство заемат полиетиленовата оранжерия след като се освободи от разсадите.

Производство на разсад. Сее се в саксийки или кофички, както при ранното производство. Късоплодните сор¬тове се сеят направо, директно в почвата, без да се произвежда разсад.

Подготовка на оранжерията. Площта се почиства от растителните остатъци. Минералните торове се разхвърлят и почвата се обработва на дълбочина 20-22 см. Набраздява се или се лехообразува. Преди директната сеитба се полива, ако почвата е суха. Оранжерията се затваря, за да се затоплят почвата и въздухът.

Засаждане и сеитба. Засажда се през май както при ранното производство. Засадените растения се поливат с течаща вода.

Късоплодните сортове - корнишоните, се сеят в същия срок, на 15-20 см в редовете. По-късно, след поникването, в гнездо се оставя по едно растение.

Грижи. Растенията се закрепват за телена конструкция и се оформят чрез резитбата. Всички останали грижи са като при ранното производство.

Беритби. Започват през юни. От дългоплодните сортове добивът е 4-5 т от декар, от Свежест и Десислава - 3,5-4 т. От корнишоните се получават около 3 т.

Може ли в полиетиленова оранжерия да се отгледат краставици - късно производство?

Да, възможно е, но в районите с по-продължителна топла есен. Използват се късоплодните сортове, тип корнишони. Сее се на високи лехи, широки 90 см, в два реда на леха, при разстояние между редовете в лехата (или лентата) 50 см, между растенията в реда - 15-20 см, а между лентите - 50 см. Сеитбената норма е 100-150 г семена на декар. На определените разстояния се сеят по 3-4 семена, които се покриват с влажна почва. След поникването в гнездо се оставя по едно растение. Растенията се отглеждат или на опорна конструкция или стелещи се. Поддържат се висока почвена и въздушна влажност. Подхранва се два пъти с азотен тор и се окопава 2-3 пъти. Беритбите са от края на август до края на октомври. От декар се получават 3-3,5 т стандартни плодове.