Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ТОРЕНЕ, ОКОПАВАНЕ, ПОЛИВАНЕ И РЕЗИТБА НА КРАСТАВИЦИТЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Краставици

 

Как и докога се разрохква почвата през вегетацията на краставиците?

Кореновата система на краставиците се разпростира на 5-20 см в повърхностния почвен слой. Поради това почвата трябва да се поддържа рохкава и чиста от плевели, но да не се окопава дълбоко. Докато краставичните растения не са се развлекли и не са покрили напълно почвената повърхност, правят се 2-3 окопавания. При първото окопаване, което се прави при появата на 1-2 същински листа, растенията се прореждат и се загърлят леко с рохкава влажна почва, за да се образуват допълнителни (адвентивни) корени.

При отглеждане на равна повърхност, преди стъблата и разклоненията на краставиците да покрият почвата, в средата на всяко междуредие се отваря поливна бразда.

Когато краставичните растения са вдигнати на телена конструкция, почвените обработки продължават и през периода на плододаването. При всяко окопаване растенията се загърлят.

Кога и как се подхранват краставичните растения?

При подхранване на краставичните растения трябва да се помни, че те не понасят високи концентрации на почвения хранителен разтвор.

При първото окопаване краставиците се подхранват с 1,5-2 кг амониев нитрат на 100 кв.м. С второто окопаване, или 10-15 дни след първото подхранване, се внася още толкова азотен тор. По-късно се дават 1-2 поливки с размит говежди или птичи тор. Подхранването с превишени норми азотен и оборски тор довежда до натрупване на повече нитрати в плодовете, което влошава качествата им.

Кога и как се поливат краставиците?

До първата беритба при ранните и средно ранните краставици поливките се извършват по-рядко, за да не се влоши топлинният режим на почвата. Избягва се поливането със студена вода, която предизвиква смущения в развитието на растенията.

През периода на плододаването се полива често, обикновено един път на 5-6 дни с невисока поливна норма - правят се "по-тънки" поливки поради плиткото разположение на корените. Не се допуска завяхване на растенията, даже и през горещите часове на деня. До началото на плододаването се поддържа 70 ол: от пределната полска влагоемност, а през време на плододаването над 80 %.

При късните краставици се обръща още по-голямо внимание на поливките най-вече през юли и август и през периода на плододаването. Почвата трябва да се поддържа винаги умерено влажна и не бива да се допуска засушаване.

Да се прави ли резитба на корнишоните, отглеждани на телена конструкция?

Такава резитба е полезна. С нея се регулират растежът, броят на завръзите и образуването на плодовете. Прави се по следния начин:

- отстраняват се пъпките в пазвите на първите 2:-3 листа, за да не се образуват странични разклонения;

- по-горните разклонения се прекършват след 2-3 завръза, най-горните - след 5-6 завръза;

- върхът на главното стъбло се прекършва, когато достигне 10-15 см над най-горния тел;

- две-три разклонения, образували се под прекършения връх, се прехвърлят върху тела да провиснат свободно надолу или се повеждат по тела, но не се прекършват; - отстраняват се пожълтелите листа и застарелите разклонения, по които няма вече плодове или не се развиват добре.

Какво е значението на кулисите от царевица при отrлеждане на краставиците?

Краставиците не понасят силните ветрове. На ветровити места е целесъобразно да се отглеждат между царевични кулиси, които намаляват неблагоприятното влияние на ветровете.

Царевицата се засява в два близо разположени реда през 10-15 м, перпендикулярно на преобладаващите ветрове.