Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПОДГОТОВКА НА КРАСТАВИЧНИЯ РАЗСАД ЗА РАЗСАЖДАНЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Краставици

Полезно ли е да се прекършва върхът на краставичния разсад?

Прекършването (прищипването) на върха на краставичния разсад след образуване на третия същински лист е стара градинар ска практика, с която се цели ускоряване на развитието на растенията. Това обаче не е целесъобразно, особено при сортове със слаб растеж какъвто е сортът Старозагорски ланги. Вместо да се повиши ранозрелостта, чрез прищипването се смущават растежът и развитието на растенията. Поради това върховете на младия краставичен разсад не бива да се прекършват.

Върху какво да се обърне внимание при закаляването на краставичния разсад?

Последните 7-8 дни преди засаждане на краставичния разсад на открито са дни за закаляване на разсада. В комплекса от условия за закаляване особено важно място заема поддържането на ограничена влажност. Разсадът се полива в деня преди разсаждането.

На каква почвена повърхност се отглеждат краставиците?

Благоприятни условия за растежа и развитието на краставиците се създават при отглеждането им на фитарии, широки 1,2 м.

Средно ранното и късното отглеждане на краставици може да стане на равна повърхност, като допълнително през вегетацията се отворят поливни бразди за напояване.

Koгa се сади краставичният разсад за ранно производство на открито и в топли гнезда?

За ранно полско производство краставичният разсад се изнася на открито обикновено през първата седмица на май, когато е минала опасността от късни пролетни слани, а почвената температура е над 14 градуси.

За да започнат да плододават по-рано, ранните краставици може да се отглеждат в топли гнезда. В този случай разсадът се засажда в гнездата по-рано - към средата или през втората половина на април, и растенията се откриват едва когато времето се затопли трайно.

Как се подrотвя краставичният разсад за разсаждане?

Преди изваждането разсадът се полива. Растенията се изваждат и се пренасят заедно със саксиите. Когато са пикирани направо в парниковата почва, изваждат се с част от почвата около корените. За да става това по-лесно се използват парчета от мека ламарина, които се свиват при изваждането на растенията от парника като обръч около корена им и притискат почвата. Извадените по този начин растения се поставят внимателно в щайги и се освобождават от ламаринения обръч. Със същите ламаринени парчета се изважда разсадът от щайгите за подреждане при разсаждането.

Как и на какви разстояния се разсажда краставичният разсад?

Тировете на фитариите, в които се разсажда краставичният разсад, се заглаждат. На южния склон на всеки тир се накопават ямки през 50-60 см. Между тировете на две съседни фитарии остава разстояние 1,2 м. До всяка ямка се поставят 1-2 лопати разложен оборски тор или компост, по-голямата част от който се смесва с почвата от ямката, а другата част се оставя до ямката.

 

Растенията се засаждат в ямка, при което се оформят гнезда. След разсаждането всяко гнездо се полива с по 2-3 л вода и почвата около него се покрива с оставения настра­на разложен оборски тор или компост.