Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПОДГОТОВКА НА ПОЧВАТА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА КРАСТАВИЦИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Краставици

Кое е важно при подготовката на почвата за отглеждане на краставици на открито?

Когато краставиците ще се отглеждат като ранна или средно ранна полска култура, през есента почвата се изорава или се прекопава дълбоко. Заедно с това се внасят 400-500 кг полуразложен оборски тор, 5-6 кг суперфосфат и 1,5-2 кг калиев тор или 10-12 кг дървесна пепел на 100 кв.м. До засаждането или засяването на краставиците през пролетта, ако мястото не е заето от някоя предшестваща култура, то се поддържа чисто от плевели. Може да се внесат допълнително 1-2 кг суперфосфат и около 2 кг амониев нитрат на 100 кв.м.

При отглеждането на краставиците като късна полска култура непосредствено след предшественика почвата се обработва на 10-20 см и се внасят, ако е възможно, 200-300 кг разложен оборски тор и 1,5-2 кг амониев нитрат на 100 кв.м.

Kora краставиците се отглеждат чрез разсад?

Отглеждането на краставиците чрез разсад е оправда¬но само при ранното производство в затоплени ямки, на открито, в парници или в полиетиленова оранжерия. За средно ранно и късно полско производство краставиците се засяват направо на открито.

Как се подrотвя разсад за ранно производство н краставици в затоплени ямки в парници и на открито?

За да се подготви разсад за ранно производство на краставици в затоплени ямки и на открито, семената се засяват в малки глинени саксийки с диаметър 12 см или в пластмасови кофички, наредени в полутопъл парник, около месец преди срока за засаждане - обикновено в края на март и началото на април.

Саксийките и кофичките се пълнят с торово-почвена смеска до 2-3 см под горния им ръб. Използват се рътени семена. В една саксийка се засяват 3-4 семена и се покриват с 2-3 см парникова почва. След 3-4 дни, когато семената поникнат, във всяка саксийка се оставят по две растения. Излишните растения не се изскубват, а се прищипват близо до почвената повърхност. До поникването се поддържа около 25 градуси. След масовото поникване чрез умело проветряване в продължение на 4-5 дни температурата се поддържа 16-18 ос и влажността се намалява. Така растенията се предпазват от прерастване и се създават условия за по-добър растеж на кореновата система. По-късно температурата през деня трябва да е 22-25 градуси (при слънце до 28-30 градуси), а през нощта - 16-18 градуси. Въздушната и почвената влажност се поддържат умерени чрез редовно проветряване при хубаво време и внимателно поливане със затоплена вода, когато почвата засъхне. За образуване на допълнителни корени добре е да се извършат 1-2 подсипвания.

Краставичният разсад за отглеждане в парници се подготвя по същия начин, само че семената се сеят в края на януари.

Как се отглежда краставичният разсад без саксийки?

При отглеждане на разсад от краставици без саксийки в края на март - началото на април семената се засяват направо в полутопъл парник редово, през 2-3 см семе от семе и се покриват с 2-3 см парникова почва. След поникването, като се разтворят семеделите, растенията се пикират също в полутопъл парник на разстояние 12 х 12 или 14 х 14 см.За разсаждане растенията се изваждат заедно с почва около корените.Вместо пикиране семената може да се засяват на гнезда и готовият разсад да се взима с лопата заедно с почва, за да се засади на постоянно място.