Потребителско меню 

 

 

 

 

 

РАННО И СРЕДНО РАННИ КРАСТАВИЦИ, ОТГЛЕЖДАНИ В ОРАНЖЕРИИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Краставици

Сортове краставици са за ранно и средно ранно производство в полиетиленови оранжерии?

За ранно производство

Гергана. Много жизнен и буйно растящ сорт. Дава много странични разклонения, по които главно се образуват плодовете, цилиндрични, дълги 28-30 см, тъмнозелени, с гланц, с къса шийка и с редки брадавички по повърхността. Месестата част е твърда, малко груба, крехка, с добри вкусови качества, без горчивина. Семенното гнездо е малко. Средната маса на един плод е 250-300 г.

Сортът е ран - 57-60 дни до първата беритба. Устойчив е на мозайка, не е много чувствителен на брашнестата мана и сравнително добре понася резки темпсратурни ко¬лебания. Много е добивен. Може да даде 12-13 т от декар.

Сандра, Велина, Мирей. Хетерозисни сортове от женски тип с дълги, много качествени плодове и с къс вегетационен период. Плодовете са партенокарпни и се образуват без опрашване от пчели. Тези сортове са главно за ранно производство в отопляеми стъклени оранжерии, в които се контролират топлината, влажността и хранителният режим. Понякога обаче се отглеждат и в полиетиленови оранжерии. За да се предотврати опрашването на цветовете им от пчели, в близост не бива да се отглеждат сортове краставици, които образуват мъжки цветове. Опрашването причинява деформация на плодовете.

Cвежеcт и Десислава. Отлично растат и плододават в полиетиленови оранжерии. Тъй като не образуват буйна листна маса, както Гергана, при резитбите растенията се формират по-лесно. Дават висок добив.

За средно ранно производство

Гергана, Свежест, Десислава и късоплодните сортове Левина, Победа и др.