Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ВЕРТИЦИЛИЙНО УВЯХВАНЕ ПО ПИПЕРА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Пипер

 

Каква болест е вертцилийното увяхване по пипера и как се води борба срещу нея?

Вертицилийното увяхване е гъбна болест, която е особено опасна за пиперовото производство в Южна България. При по-слаба зараза първите признаци на болестта се проявяват късно, когато е масовото образуване на плодовете и началото на зазряването им. Долните листа, а

малко по-късно и по-младите листа започват да увяхват и изсъхват. В горещите часове на деня болните растения клюмват. Техните корени са здрави, но при обелване на кората и при напречен разрез на стъблото в областта на кореновата шийка се вижда, че ликото е кафяво. При тази по-късна проява на болестта от заболелите растения се получават 30-70 % годни плодове.

При силно заразяване, което се наблюдава, когато пиперът се отглежда няколко години поред на едно и също място, болестта се проявява още при съвсем младите растения. Те остават дребни, вджуджени. Ликото е кафяво по цялото стъбло и по разклоненията. Листата обаче започват да увяхват, както и на слабо заразените растения. От тези растения не се получават плодове.

Болните растения са най-потиснати през август, кога то времето е горещо и сухо.

Най-опасно е заразяването на разсада от заразена парникова почва.

Борба с вертицилийното увяхване. Обеззаразява се почвата за отглеждане на разсада, примерно с гермизан трокенбайце - 60-80 г/кв.м, или с гермизан насбайце - 0,25 % разтвор в доза 10 л/м2, непосредствено преди засяването. Разсадът трябва да не е гъст, да не се преовлажнява и да не се затопля прекомерно. Ако пиперът ще се отглежда на заразено място, трябва да се разсажда възможно най-рано и по-гъсто в реда на 10-15 см по едно растение или на 20-25 см по две растения в гнездо. През вегетацията почвата се поддържа оптимално влажна чрез редовни поливки. Събират се и се унищожават всички остатъци от пипера след прибирането му. Не се отглежда пипер няколко години на едно и също място. Отглеждат се устойчивите соротве Вертус и Капия 1300.

През есента, когато времето стане дъждовно и мъгливо, вече добре изсъхналите низи се поставят в сухо помещение.