Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КАК СЕ БЕРЕ И СУШИ ПИПЕРА? PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Пипер

Kora се бере пиперът и какви са добивите от него?

Беритбата на пипера започва през първата половина на юни в южните райони на страната и след 20 юни в северните и продължава, докато падне първата есенна слана, която унищожава растенията - края на октомври в южните райони на страната и до края на септември и началото на октомври в северните.

Пиперът от ранното производство и от късното за приготвяне на туршии се бере зелен - в т. нар. техническа зрелост, а пиперът за мариноване и сушене - червен, или в т. нар. ботаническа зрелост.

С беритбата на пипера не бива да се закъснява. Достигнали желаната зрелост, плодовете на пипера трябва да се откъснат веднага. В противен случай добивът намалява.

От 100 кв. м се получават средно 400-500 кг от ранния пипер и 250-400 кг от средно ранния и късния.

Какво по-точно е техническа и какво - ботаническа зрелост на пипера?

В техническа зрелост плодовете на пипера са зелени, но с добре изразени вкусови качества и с типичната за сорта големина, форма и гланц.

В ботаническа зрелост плодовете на пипера имат освен типичната за сорта големина и форма, и характерното червено оцветяване, гланц и вкус на зрелите плодове.

Как се суши червеният пипер?

Червен пипер, предназначен за сушене, се нанизва плътно на низи, дълги около 2 м. Иглата се прокарва близо до основата на дръжката. Върховете на нанизаните чушки се оправят навън в няколко направления. Низите се окачват за сушене под стрехи и навеси, по дървета, огради, стени или на специално направени скели.

За сушене се използва сухото и слънчево време през август и септември.

 

През есента, когато времето стане дъждовно и мъгливо, вече добре изсъхналите низи се поставят в сухо помещение.