Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПОЛИВАНЕ, ТОРЕНЕ И ОКОПАВАНЕ НА ПИПЕР PDF Печат Е-поща
(3 votes, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Пипер

 

Кога и как да се полива пиперът?

Пиперът не може да се отглежда без напояване. Полива се обаче само когато се нуждае от вода - при пренапояване растенията пожълтяват и цветовете окапват. Няколко дни (4-7) след първото поливане, веднага след подсаждането, се полива втори път. Втората поливка се извършва с по-малко вода, т. е. прави се "тънка" поливка.

Докато започнат беритбите, внимава се пиперът да не се повреди с излишно поливане. През този период отново се преценява степента на потъмняване на растенията - полива се, когато целите растения потъмняват, като трайно завяхване на растенията не бива да се допуска.

(Увяхването на листата след обяд през горещите летни дни все още не показва, че растенията се нуждаят от вода.) Може да се приеме, че до първата беритба пиперът се полива 2-4 пъти, през 12-15 дни, с по-малко количество вода, за да не се изстудява почвата.

През време на беритбите се полива по-често, през 6-7 дни. През този период предполивната влажност трябва да е висока - около 80 % от ППВ.

Към края на вегетацията междуполивните периоди се удължават. През горещите часове на деня не се полива. Трябва да се напоява сутрин и привечер. На средно ранния пипер влияе много благоприятно дъждуването. Този начин на напояване е подходящ и срещу разпространението на болестта мана по пипера.

Kora и как се окопава и с какви торове се подхранва пиперът?

Между първата и втората поливка пиперът не се копае, за да не се разбутват още недобре вкоренените растения. След втората поливка се извършва първото окопаване.

Копае се леко, плитко - на 5-8 см, - защото кореновата система е разположена повърхностно (При тежка почва може по-дълбоко.). С това окопаване се разрушава почвената кора и се предизвикват добро проветряване и загряване на почвата. По-късно се копае след поливка, в момент, когато почвата е полуизсъхнала и още не се е образувала дебела и твърда почвена кора. Ако се пропусне този момент, по-добре е да се копае след следващата поливка. Ранният пипер се копае 3-4 пъти, а средно ранният и късният - 2-3 пъти.

Заедно с първото окопаване на почвата се прави и първото подхранване на пипера, като се внасят 2-2,5 кг амониев нитрат и 2 кг калиев тор на 100 кв. м. Второто подхранване се прави в началото на плододаването с 2,5-3 кг амониев нитрат на 100 кв. м.

През периода на масовото образуване на плодове нуждата на растенията от хранителни вещества е по-голяма. В този момент е много благоприятно еднократно или двукратно шербетуване с говежди или с птичи тор.

 

Към есента някои от сортовете - Златен медал, Албена и Бяла капия 1-ce изтощават и започват да дават дребни плодове. Поради това е целесъобразно подхранването им с амониев нитрат - 1,5-2 кг/100 кв. м, най-добре като разтвор (заедно с поливка).