Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ЛИСТАТА НА ДОМАТИТЕ СТАВАТ КАФЯВИ, ЗАЩО? PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

 

Отначало по листата на доматите се появяват сивозелени, после кафяви петна. По долната страна на листата се забелязва сивобял налеп. При сухо време петната изсъхват, а при влажно листата загниват. Плодовете са едри, но не достатъчно червени, а се изпъстрят с едри тъмни петна и загниват.

Това са признаците на мана по доматите или на листно гниене (Phytophthora infestans). Причинителите се появяват обикновено към края на юни и в зависимост от времето може да се разпространят навсякъде. Оптимални условия за разпространението им са мокри листа и температури над 15 градуса. Заразяването става чрез спори, които покълнват от влагата и проникват в листата и плодовете. Отначало заболяват листата, а по-късно по плодовете се появяват кафяви, хлътнали петна. Плодовото месо под тях се втвърдява и накрая загнива.

За да се избегне заразяване, трябва да се вземат мерки за предпазване на листата и плодовете от продължителна влага. Още при засаждането предвидете по-голямо разстояние между растенията. Разстоянието между редовете да е не по-малко от 70 см. За да предпазите растенията при продължителни валежи можете да ги покриете с полиетилен. Направете сами конструкция от летви и полиетилен или купете готова от специализиран магазин. Не използвайте т.нар. бонета за узряване - те са твърде стегнати и в хладни нощи се образува роса. Никога не поливайте листата на доматите.

Веднага щом забележите признаци на болестта, можете да напръскате с разрешено средство за растителна защита. Внимание: Инфекциите често тръгват от картофите! Затова никога не отглеждайте домати и картофи в съседство.