Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КОГА ДА ПРЕМАХВАМЕ ВЪРХОВЕТЕ НА РАСТЕНИЯТА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

Навременното премахване на върха на доматовото растение има голямо значение за производството на по-едри плодове и за прибирането им в подходящи срокове. Според едни автори върхът трябва да се премахне на 3-4 съцветия, според други - на 5-6, а се срещат и указания върховете да се премахват след второто съцветие.

Въз основа на многогодишни прецизни  опити на открито в култивационни съоръжения, проверени на стотици декари предлагаме много опростен  и същевременно конкретен и производителен метод за премахване върха на растенията. В основата му е залегнало съображението, че изцъфтяването на доматовото съцветие продължава от 8 до 16 дни. Сортовете с къси съцветия  с 5-6 цвята на тях прецъфтяват за 8-10 дни, а тези с дълги съцветия и с голям брой цветове - за около 15 дни. Топлото време с високи  температури обуславя по-бързото прецъфтяване на всяко съцветие, отколкото хладните и облачни дни. Винаги първи се отварят цветовете, които са в основата на съцветието и като правило прецъфтяват за 2-3 дни. При сега застъпените сортове прецъфтяването на всяко съцветие продължава средно десетина дни.

Вторият основен момент в метода е продължителността на периода, през който се формира стопански гадният плод. Въпреки че тя се колебае в зависимост от климатичните условия и от приложената технология, при изчисленията може да се приемат няколко примерни срокове. От прецъфтяването на даден цвят до появата на плодчета с диаметър 1 см минават средно около 7 дни, до образуването на нормални  по едрина, но зелени плодове  - още 35 дни, до избистрянето (порозовяването) - около 13 дни, а до узряването - още 10-12 дни. Или от изцъфтяването до развитието на зрелия плод  са необходими  около 66 дни. За да се оберат плодовете и от последния цвят на съцветието, добавят се още 10-12 дни от началото на цъфтежа. По същество това означава, че прибирането на всички плодове  и от последното, най-късно съцветие, се вземат предвид 70 дни преди срока за ликвидиране на даден посев.

При изграждането на метода се отчита и фактът, че срокът за премахване на върха на растенията е различен за различните производствени направления. При ранното производство, когато доматите са предназначени за износ или за беритба в розова зрялост, този период е около 55 дни, а в ботаническа - около 60 дни. В повечето случаи това са дните около 15 май. За късното полско производство този срок е 10 дни от датата, когато падат първите есенни слани в района на производството. Тази разлика се обуславя от обстоятелството, че при късното производство последните домати се прибират зелени, но добре оформени и се поставят за доузряване в затъмненини хладни помщения или в парници.

 

И така, при новия метод  върховете на растенията се премахват в един ден над онова последно съцветие, на което има разцъфтял поне един цвят. Ако над последното съцветие, най-високо стоящото, се оставят по 2-3 листа, формират се по-едри , плодове. Този подход не изисква да се броят съцветията на всяко растение (тежка и нископроизводителна работа), нито да се прилагат шаблонно резитбите. На по-добре развитите растения се оставят по-голям брой съцветия, а на по-слабо развитите и изостаналите в развитието си - по-малък брой.