Потребителско меню 

 

 

 

 

 

РЕЗИТБА НА ДОМАТИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

Растежът и плододаването на доматовите растения до голяма степен могат да се направляват чрез умело прилагане на резитби. Не бива да се забравя, че е необходим конкретен подход - в зависимост от сорта и от условията на отглеждане.

Препоръчваме при суперранно производство в дворните полиетиленови оранжерии да се прилагат върху нискорастящи сортове домати (Марица 25, Балка и др.)следните резитбени операции. Растенията се оформят едностъблено. При колтученето най-горното видимо раз-клонение (колтукът) не се отстранява и служи за оформяне на продължител на стъблото, ако то се самозадънва преждевременно чрез образуване на съцветие на върха. По-късно този начин на удължаване на стъблото може да се приложи още 2-3 пъти. Нарастването на стъблото се преустановява окончателно около 50 дни преди крайния срок на беритбата (20-30 юли). Над съцветието във фаза бутони се оставят 1-2 листа и върхът на растението се отстранява.

 

 

Дискусионен е въпросът, да се формират ли растенията с допълнително разклонение. Някои производители са склонни да оставят колтук  по стъблото в зоната около първото съцветие. Целта  им  е да получат повече съцветия плодове в по-ранни срокове. Биологично това е правилно  и реално. Трябва обаче да се има предвид, че второто стъбло, оставено дори само с 1-2 съцветия, влияе неблагоприятно върху динамиката на узряване на плодовете в първото съцветие, образувано по централното стъбло. Освен това се наблюдава слабо намаляване на едрината на плода. До известна степен  отрицателното влияние на  допълнителното натоварване със съцветия от колтуци ще се намали, ако вътрередовото разстояние на засаждане е по-голямо - 35-40 см. Тогава се създават условия оставеното разклонение да се превърже към опорната конструкция, без да поляга. Под влияние на по-благоприятния микроклимат цъфтежът протича равномерно и се създават предпоставки да се увеличи  ранния  и общия добив.

Често в дворните  полиетиленови оранжерии се оставят колтуци – продължително на стъблото по-късно, най-често в зоната на четвъртото-петото съцветие. Главната цел е да се увеличи общият добив. За да не се понижи стопанската ранозрелост на най-ранните домати, стопаните трябва да подхождат творчески. Най-добре е в горната част на стъблото колтуците да се оставят само когато  първото и второто съцветия  има значително  изресяване на цветовете  и младите завръзи. По този начин намаляването на добива при  първите беритби ще бъде компенсирано макар и отчасти от  по-високия общ добив, който може да се очаква вследствие  на  тази операци.

Доматите, отглеждани  на открита площ, също трябва да се формира внимателно.  При типично ранно производство най-добре е стъблото да се оформя, без да се оставят  колтуци. Върхът му се отстранява около 50 дни преди края на беритбата. В този случай е желателно по стъблото, над последното съцветие, да се оставят 2-3 листа. Когато доматите, отглеждани със закрепване, се засаждат  по-късно (май), те се  формират в повечето случаи двустъблено. В зоната на първото съцветие се оставя дабре развито разклонение и се поддържа като второ стъбло (брат). Грижите за него са сходни с тези за централното (основното) стъбло.То се превързва, колтучи и своевременно прекършва.

Късните домати се отглеждат на незначителни площи, но и при тях резитбите влияят положително върху добива, И качеството на плодовете. Подходящо е растенията да се отглеждат двустъблено, за да се получи по-уплътнено насаждение. Под влияние на самозасенчването в реда и частичното засенчване на междуредията се създава специфичен фитоклимат. През летния  сезон се поддържа по-умерена температура, влажността на почвата и въздуха е по-висока условия, благоприятствуващи цъфтежа и плодообразуването.

За да се приберат всички  плодове, годни за прясна консумация  за доузряване,  и при късните  домати домати върхът на растенията трябва своевременно да се отстрани. Това се извършва около 70 дни прди падането на първата слана. Над последното съцветие във фаза бутон се оставят 2-3 листа.

 

Върху растежа и плододаването на доматите положително влияе почистването на листата по стъблото на  височина до първото съцветие. Тази практика се прилага, когато плодовете  в това съцветие достигнат характерните за сорта размери  и имат  първи признаци на узряване - избистряне, порозовяване и други.