Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ЛИСТНИ ПЕТНА ПО ДОМАТИТЕ. ПРЪСКАНЕ СРЕЩУ ЛИСТНИ ПЕТНА ПРИ ДОМАТИТЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

Какво трябва да се знае за листните петна по доматите?

Листните петна се причиняват от две гъбни болести.

Едната е листно напетняване, или бели листни петна, а другата е черни листни петна. Причинителите - паразитни гъби, зимуват в растителните остатъци в почвата.

Листното напетняване напада главно листата и по-малко стъблата и дръжките. По листата се образуват дребни, кръгли петна, отначало тъмни и воднисти, по-късно ­ сухи, в средата сиви до бели, покрити с черни точки. Листата прегарят и остават да висят по растенията. Болестта

започва от долните листа. Развива се при висока влажност. Големи поражения нанася, когато се появи по разсада.

Черните листни петна се развиват по листата, стъблата, листните и плодните дръжки и по плодовете. Отначало петната са дребни и воднисти, по-късно стават сухи, тъмнокафяви до черни, големи до 5-7 мм. Листата прегарят и остават да висят по растенията. При силно развитие на болестта се зеленеят само връхните листа. По плодовете петната са големи, хлътнали, тъмни, започващи от към дръжката. Най-опасни са пораженията по цветните дръжки - цветовете опадват.

Пръскане срещу листни петна при доматите

Борба с листните петна. Доматите да се засаждат на същото място най-малко след 2-3 години. Когато това не е възможно, почистват се и се изгарят грижливо остатъците от доматите, с което се намалява количеството на презимуващата зараза. Пръска се с 0,2 % дитан, 0,25 % хлортопсин, 0,075 % скор, 0,2 % ортодифолатан, 0,3 % пероцин, 0,4 % купроцин или с бордолезов разтвор. От препаратите, съдържащи мед, най-висок е ефектът на бордолезовия разтвор, тъй като се задържа най-добре по листната повърхност. Пръска се 1-2 пъти. Голямо значение има пръскането през юни и юли, ако паднат силни дъждове. Интервалът между отделните пръскания е 7-20 дни в зависимост от валежите. Когато през лятото доматите не са пръскани преди падането на силен дъжд, 3 дни след валежа трябва да се пръскат.