Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПОСТАВЯНЕ НА КОЛОВЕ НА ДОМАТИТЕ PDF Печат Е-поща
(2 votes, average 3.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

Кога и как се набиват коловете на индетерминантните полудетерминантните домати?

Веднага след разсаждането на индетерминантните домати откъм страната на преобладаващите ветрове до всяко растение се забива кол. Коловете трябва да бъдат дълги 1,5-2 м и дебели 3-4 см. За ранните и късните домати се използват по-тънки и по-къси колове, а за средно ранните - по-дълги и по-дебели. Не трябва да се използват много дебели колове - това не е целесъобразно икономически, а и дебелите колове засенчват растенията.

Може ли вместо колове да се използва телена опорна конструкция за прикрепване на индетерминантните и полудетерминантните домати?

Веднага след разсаждането може да се изгради такава конструкция. Тя е висока 130-150 см - за индетерминантните сортове, и ниска, около 55 см - за полудетерминантните.

Високата опорна конструкция се изгражда от крайни и от междинни колове. Крайните са по-дебели и се забиват  по  дължината на реда през 15-20 м. Между тях се набиват през 2,5-3 м междинните, по-тънки, но здрави колове.

Опъват се по дължината три реда тел през 30-35 см. Ниската опорна конструкция се изгражда от колове, които  се забиват по дължината на реда през 2-3 м, на височина 55 см над почвената повърхност. Към коловете се опъват два реда тел, единият на височина 20-25 см над почвената повърхност, другият - на 25-30 см над него.

Как се привързват доматите  за коловете и за телената конструкция?

Растенията се привързват за коловете или тела с манила, найлонови нишки, изрезки от стари памучни или найлонови тъкани и др. Привързва се под лист, но не под съцветие, на осморка, хлабаво, така че стъблото да може нараства свободно.