Потребителско меню 

 

 

 

 

 

СОРТОВЕ ДОМАТИ, КОИТО СА ПОДХОДЯЩИ СА СРЕДНО РАННО ПОЛСКО ОТГЛЕЖДАНЕ PDF Печат Е-поща
(2 votes, average 3.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

Кои сортове домати  са подходящи за средно ранно полско производство?

От ранните сортове за средноранно производство може да се отглеждат Кристи, Робин, Ком.

Миляна. Български детерминантен сорт с буен растеж, подходящ за салати и за консервиране. Плодовете са гладки, кръгли, без напукване, с интензивно червен цвят,месести, твърди, с отличен вкус, със средна маса около 150 -180 г и с комплексна устойчивост на няколко болести. Средно ран - с вегетационен период 117-120 дни.Много добивен. Отглежда се без колове.

Трапеэица. Български детерминантен сорт. Образува буйна листна маса. Плодовете са овалнокръгли, гладки, твърди, венапукващи се, с наситен червен цвят. На върха имат малко "пъп че" . Тежат около 150 г. Не омекват бързо и са с добри вкусови качества.

Сортът е малко по-ран от Миляна, много е родовит, но е чувствителен към листни петна и мана, поради което трябва да се пръска редовно. Отглежда се без колове.

Дружба 1300. Детерминантен, хетерозисен сорт, много подходящ като салатен и за пюрета. Плодовете са плоскокръгли, гладки, ненапукващи се, интензивно червени, едри и месести. За безколово отглеждане.

Меркурий, Лира, K-I07, Марманд, УЦ-82 и др. Детерминантни добивни сортове с едри, многокамерни, интензивно червени плодове, с маса над 140 г, за консумация в прясно състояние и за консервиране.

Идеал. Индетерминантен сорт с добри трапезни качества. Плодовете са кръгли, гладки, със слабо звездовидно напукване, месести, интензивно червени (при високи температури и недостатъчна облистеност около дръжката остава жълто-зелен пръстен), с приятен вкус, със средна маса 140-150 г. Добивен сорт, много предпочитан за отглеждане в малките дворни градини. Чувствителен към болести. За отглеждане на колове.

Огоста. Индетерминантен, хетерозисен сорт за приготвяне на консерви от белени домати и за сокове. Плодовете са овалноудължени, гладки, твърди, ненапукващи се, интензивно червени, без зелени петна около дръжката, с приятен вкус, със сухо вещество средно 7 % и средна маса 50 г. Един от най-добрите български сортове, много жизнен и родовит. Плодовете му издържат продължи телно време на растенията. Отглежда се на колове, понякога и с предварително пикиране на разсада.

Бела, Приета, УЦ-32А, К-549, Детерминантна Огоста и др. Детерминантни сортове, с овалноудължени плодове, с маса 50-60 г, подходящи за консервиране на цели белени и небелени домати. Родовити.

През последните години в страната се разпространя ват, понякога доста стихийно, различни чужди детерминантни сортове домати за средно ранно производство.Някои от тях се отличават с добри качества, но други са посредствени, поради което трябва да се внимава, когато производителите купуват семена от чужди фирми.