Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ИНДЕТЕРМИНАТНИ И ДЕТЕРМИНАНТНИ ДОМАТИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

 

Кои домати са индетерминантни и кои детерминантни?

Индетерминантни се наричат високостъблените домати. Те имат неограничен растеж на стъблото. Първото им съцветие се образува след 7 -ия - 12-ия лист, а следващите - през 3 листа. Отглеждат се на колове и на телена конструкция.

Детерминантни се наричат нискостъблените домати. Те се отличават с ниско стъбло, по-слаб растеж и по-гъсто разположение на листата и съцветията. Първото им съцветие се появява след 6-ия - 8-ия лист, а следващите - през 1-3 листа. След образуването на две или повече съцветия вегетативният връх на всяко разклонение завършва със съцветие или с лист и така ограничава растежа си. Отглеждат се без колове, а някои от тях - на телена конструкция.

Междинни по признаци са полудетерминантните сортове, които имат широко разпространение в ранното производство.

Какво представляват хетерозисните, или F1-хи6ридни сортове?

Много от сортовете домати са хетерозисни. Това са хибриди (кръстоски), които се отглеждат в производството само една година след кръстосването (в първо поколение). Те

се характеризират с изравненост на външните белези и с висок хетерозисен ефект: повишена мощност, изключителна ранозрелост, висок добив, превъзходно качество на плодовете, устойчивост на болести и неприятели и др.

Хибридизацията (кръстосването на изходните родителски форми) и получаването на семена от хетерозисните сортове се извършват по специални начини в специализирани за целта стопанства.